Na stejné pozici za méně peněz - ženy berou často méně než muži

Praha – Ženy berou v Česku zhruba o pětinu méně než muži. Průměrná mzda žen je 22 388 korun, zatímco u mužů je o 7 tisíc vyšší. Rozdíl v platech mužů a žen na stejných pozicích je pak desetiprocentní. Vyplývá to z průzkumu mezd a benefitů portálu Platy.cz, kterého se zúčastnilo 73 tisíc respondentů. Problémem je, že si ženy často neumějí o více peněz říci.

Největší rozdíl v neprospěch žen je v Praze, Olomouckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji, kde jsou platy u žen o 25 procent nižší. Nejmenší rozdíl je naopak v Karlovarském kraji (-18 procent), Královéhradeckém kraji (-19 procent) a Pardubickém kraji (-20 procent).

„Jedním z důvodů nižších platů žen může být to, že se ženy často samy diskriminují už očekávanými platy, které uvádí do životopisu nebo na pohovoru. V průměru si na stejné pozici řeknou o 23 procent méně než muži,“ uvedla Kateřina Jaroňová ze společnosti Profesia CZ, která provozuje Platy.cz.

Práce
Zdroj: ČT24/ISIFA/CandyBox Images

Ženy se musejí starat o děti, přicházejí tak o léta praxe
   
Největší rozdíl v očekávaných platech je u žen ve věku 35 až 44 let, které berou až o 32 procent méně než muži. Rozdíl ovlivňuje i skutečnost, že ženy se v době, kdy mohou být na vrcholu kariéry, často starají o rodinu, čímž přicházejí o roky praxe a kontakt s oborem, dodala Jaroňová.

Ženy si nejvíce v průměru vydělají v Praze, a to až 27 587 korun. Následují Jihomoravský kraj (21 476 korun) a Středočeský kraj (21 012 korun). V těchto krajích dostávají i muži největší platy.

Naopak nejméně berou ženy v Karlovarském kraji (18 890 korun), v Olomouckém kraji (19 094 korun) a Moravskoslezském kraji (19 491 korun).

Největší rozdíl platu na stejné pozici je na pozicích ekonomická ředitelka (-25 procent), vedoucí prodejny (-24 procent) a finanční manažerka (-24 procent).

Může to jít i opačně. Asistentky berou více než asistenti

Existují ale i pozice, kde berou ženy v průměru více. Je to například asistentka (šest procent), produktová manažerka (čtyři procenta), grafička (čtyři procenta), redaktorka (čtyři procenta) a zubní lékařka (dvě procenta). 

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA

Rok 2012 byl rokem klesající mzdy

Mzdy reálně klesly jak v loňském čtvrtém čtvrtletí, tak za celý rok 2012, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Loňský reálný propad odhadují analytici na zhruba jedno procento. Nominálně podle ekonomů mzdy ve čtvrtém čtvrtletí rostly mezi jedním až třemi procenty, za celý loňský rok pak o dvě až 2,5 procenta.
   
„Průměrná mzda ve čtvrtém čtvrtletí 2012 vzrostla nominálně o 1,8 procenta na 26 678 korun, reálně však o jedno procento poklesla. Zpomalení poklesu reálných mezd bylo dáno jednak nižší inflací ve stejném období a zároveň poklesem celkového počtu zaměstnaných osob,“ uvedl například analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Za celý rok 2012 podle něj průměrná mzda činila 24 975 korun. Po započtení inflace mzdy v loňském roce reálně poklesly o 1,1 procenta.