Evropu straší shnilé maso z Polska, v Česku další konina

Varšava/Praha - Polská inspekce uzavřela závod na zpracování masa na severu země, který údajně přidával do svých výrobků shnilé maso. Podle zaměstnanců se tak závod snažil ušetřit. Továrna přitom svou produkci vyvážela i do zemí Evropské unie. Mezitím neutichá ani skandál s koninou. Kontroloři odhalili další nedeklarované koňské maso v lasagních z Lucemburska. Počet vzorků, v nichž byla konina v ČR zjištěna, tak vzrostl na šest.

Na špatné maso upozornila polská televizní stanice TVN24. Na záběrech byly vidět zkažené, nazelenalé párky. Ze slov anonymního dělníka, která záběry doprovázela, bylo zřejmé, že továrna zkažené párky přidává do nových výrobků. Jiný muž v reportáži uvedl, že tuny starého masa se do produkce přidávají každý měsíc.
   
Krzysztof Jażdżewski z polské veterinární zprávy novinářům sdělil, že závod bezprostředně po odvysílané reportáži navštívili inspektoři a provoz zavřeli. Podle webového serveru Gazeta pomorska šlo o masný závod Viola ve městě Lniano.

Potkan
Zdroj: ČT24/www.isifa.com

Frankfurt trápí hlávkový salát s jedem na krysy

Německé úřady zase varovaly spotřebitele v oblasti Frankfurtu nad Mohanem před konzumací nejnovější zásilky hlávkového salátu dovezeného z Itálie, jelikož zelenina byla kontaminována jedem na krysy. Podle webu deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung bylo u jedné frankfurtské velkoobchodní společnosti objeveno více než 1 300 kusů římského salátu se stopami krysího jedu v podobě malých modrých granulek.

Úřady oznámily, že stihly zachytit a zlikvidovat 105 ze 110 dovezených krabic, pět se jich ale
dostalo ke kupujícím v Offenbachu a okolí Frankfurtu. Případy případné otravy z kontaminovaného salátu ovšem zatím hlášeny nebyly.

Na Česko již dolehla aféra s nedeklarovanou koninou

Podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Josefa Dubna byla koňská DNA nově zjištěna ve výrobku Lasagne Bolognese, mrazené balené, číslo šarže 5817. Šarže obsahovala 60 kusů výrobku baleného po 400 gramech, výrobce LU 12 CE z Lucemburska. Vzorky byly odebrány ve skladu společnosti eismann, spol s.r.o v Plzeňském kraji. Jedná se již o třetí vzorek obsahující nedeklarovanou koninu od stejného lucemburského výrobce.
   
Státní veterinární správa odhalila v uplynulých týdnech přítomnost nedeklarovaného koňského masa například také v masových kuličkách určených pro švédský nábytkářský řetězec IKEA a v polském hovězím burgeru, který v Česku distribuuje společnost Bidvest Czech Republic. „Zajímavé je, že v burgeru a kuličkách bylo zřejmě 60 až 90 procent koňského masa,“ upřesnil Duben.

Koňské maso
Zdroj: Ingo Wagner/ISIFA/EPA

Krajští veterinární inspektoři v únoru podle mluvčího odebrali na pokyn SVS celkem 61 vzorků k vyšetření, z nichž bylo koňské maso zjištěno v pěti. Zároveň bylo do dnešního dne odebráno 39 vzorků na základě pokynu Evropské komise všem členským státům. Právě v rámci této kontroly byl odhalen dnes zveřejněný vzorek lasagní. Celkem má Česko do konce měsíce zanalyzovat 100 vzorků masa.

Skandál se záměnou koňského masa za hovězí se v lednu objevil v Irsku a Velké Británii, následně zasáhl další státy včetně České republiky.

Koňské maso není pro člověka zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za jiné druhy masa je ale podvodem. Jako náhražka hovězího se koňské maso objevuje především proto, že je levnější.