Potvrzeno. Smlouva ČEZu s Czech Coalem zajistí tisíce pracovních míst

Praha - Energetická společnost ČEZ podepsala smlouvu s těžební skupinou Czech Coal o dodávkách uhlí z dolu Vršany do elektrárny Počerady. Cena dosahuje 200 miliard a je poloviční proti tomu, co Czech Coal původně požadoval. Dohoda může trvat až do roku 2060, jak uvedl v tiskové zprávě mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Součástí smlouvy jsou i opce pro prodej Počerad Czech Coalu v letech 2016 nebo 2024 za předem sjednanou cenu. Premiér Petr Nečas má dohodu mezi ČEZem a Czech Coalem za přínosný a pozitivní krok.

Podle Kříže představuje kontrakt v energeticky nejistém období stabilizační prvek. Regionu má zajistit další rozvoj a hlavně dostatek pracovních míst. Více investic by mělo proudit do elektrárny Počerady i dolu Vršany. 

Smlouva má zajistit dostatek pracovních míst

„Je to dobrá zpráva pro celý severočeský region dosud kriticky ohrožený nejvyšší nezaměstnaností v Česku. Smlouva zakládá dlouhodobou perspektivu pro 1 300 zaměstnanců přímo ve skupině Czech Coal. Dalších přibližně 3 200 lidí bude mít práci mimo skupinu ve službách a dodavatelských firmách. Je to ojedinělá garance pracovních příležitostí na mnoho desítek let,“ dodal generální ředitel Vršanské uhelné Vladimír Rouček.

Daniel Beneš, šéf ČEZu

„Takhle složité a dlouhé a těžké jednání jsem nikdy nezažil. Je to historicky největší kontrakt, řádově za 200 miliard.“

Součástí smlouvy je podle deníku E15 i dohoda o neútočení mezi ČEZem a Czech Coalem a ukončení všech současných sporů. Ty už trvají několik let.

„Při uvažovaném ročním odběru pěti milionů tun ročně a při přibližném odhadu ceny jedné tuny uhlí z Vršan ve výši zhruba 400 korun by roční výše kontraktu měla činit asi dvě miliardy korun s pravděpodobným meziročním nárůstem v jednotkách procent,“ zhodnotil rozsah smlouvy analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Cenu uhlí za jeden gigajoule ČEZ a Czech Coal stanovily na 38,8 koruny. Podle ČEZu to odpovídá cenám aktuálně sjednávaným na českém trhu a cena je srovnatelná s částkou, za kterou dlouhodobě nakupují i teplárenské společnosti. Do roku 2023 se bude cena postupně přibližovat na úroveň 65 procent ceny černého uhlí na evropských burzách.

Elektrárnu Počerady čeká první rozsáhlejší modernizace do roku 2016. To je také první termín, kdy se může společnost ČEZ dohodnout s Czech Coal na jejím prodeji. Druhou takovou možnost smlouva stanovuje na rok 2024. Cena je předem sjednaná a pohybuje se na úrovni nabídek z loňského roku, kdy ČEZ nabídl v rámci podmínek dohody o narovnání s Evropskou komisí k prodeji několik svých elektráren, píše ČEZ v tiskové zprávě.

Průmysl
Zdroj: ČT24/ISIFA/Bod zlomu

Skupině Czech Coal dohoda naopak zajistí trvalý odběr hnědého uhlí. Ten bude ale o něco nižší než v minulých letech: klesne z dosavadních 8,5 na 5 mil tun, tedy o více než 40 procent. ČEZ se tak vzdá veškerého výhřevného teplárenského uhlí, v jednání zůstává pouze odběr studeného uhlí z Vršan pro blízké Počerady.

Vršanská uhelná hodlá v průběhu příštích 10 let investovat přibližně 10 miliard korun, a to zejména do přeložek sítí v Hořanském koridoru a komplexní rekonstrukce těžební technologie. Tyto práce jsou velkou příležitostí pro dodavatele jak z regionu, tak z celé ČR.

„Jsem rád, že management ČEZu, v čele s generálním ředitelem Danielem Benešem, uzavřel tuto smlouvu,“ prohlásil na tiskové konferenci Nečas. Za velmi stabilizující krok ji má také ministr průmyslu Martin Kuba (ODS). Podle premiéra dohoda umožňuje dlouhodobé využití hnědého uhlí, tedy jednoho z mála energetických zdrojů, které ČR má. „Za druhé to umožňuje rozvoj tepelných elektráren ČEZ a za třetí se vytváří prostor pro oblast teplárenství,“ vypočítal Nečas.

ČEZ
Zdroj: ČTK/Euro/Rasch Jan

„To, že se dohodne ČEZ s Czech Coalem na dodávkách uhlí do Počerad, považuji za racionální řešení. Počerady jsou nejlepší hnědouhelnou elektrárnou ČEZu,“ řekl k dohodě předseda představenstva Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský. Podle Křetínského nabídl ČEZ Czech Coalu poměrně velkorysé podmínky, když jeho vyjednávací pozice byla silnější než u těžební skupiny.

Dohoda mezi ČEZem a Czech Coalem také může zlepšit očekávané výsledky ČEZu v letošním roce. Finanční ředitel energetické skupiny Martin Novák na konci února uvedl, že smlouva by mohla zvýšit letošní zisk před odpisy (EBITDA) až o dvě miliardy korun. ČEZ před uzavřením smlouvy předpokládal, že letošní EBITDA dosáhne 80 miliard korun proti loňským 85,5 miliardy korun.