Aféra s koninou: Tesco může zaplatit pokutu až tři miliony korun

Praha - V Česku zřejmě padnou první pokuty v rámci aféry s nedeklarovaným koňským masem. Dnes začalo správní řízení s řetězcem Tesco, ve kterém se před měsícem našly vůbec první podvodné výrobky. Šlo o boloňské lasagne. Obchodní síti nyní hrozí až třímilionová pokuta, a to i přesto, že výrobcem závadných těstovin byla firma Nowaco. Inspekce totiž rozhodla, že kdo prodává, ten nese odpovědnost.

Potravinářská inspekce chce řetězec Tesco citelně potrestat za prodej koňských lasagní. Podle informací ČT si dnes Tesco převzalo podklady pro zahájení správního řízení. Pokud padne vysoká pokuta, může ho to podle inspektorů stát nejen peníze, ale i ohrožení dobrého jména. „Do datové schránky jsme ráno dostali upozornění, to znamená, že podrobnosti ještě nevíme,“ konstatoval tiskový mluvčí společnosti Jiří Mareček.

Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce:

„Zákon umožňuje uložit sankci do výše tří milionů korun. Za předpokladu, že nebudou dodány žádné připomínky ze strany povinné osoby, může dojít k uložení pokuty už během příštího týdne.“

Mezitím se ale kauza v zemi rozrůstá. Konina už totiž přestala být jen z dovozu. Poprvé ji kontroloři z Tesca potvrdili i v českém výrobku - salámu Herkules z české masny Krahulík - tedy z podniku, který patří pod zemědělský koncern Agrofert. Navíc se ukazuje, že v takzvaně českém výrobku se skrývá hlavně maso z dovozu. V tomto případě z Itálie. „My se k tomu stavíme čelem, zastavili jsme výrobu trvanlivých salámů do té doby, než to bude řádně vyšetřeno. Co se týká finančních dopadů, odhadujeme ztrátu ve výši statisíců korun,“ podotkl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Aféra s koninou
Zdroj: ČT24/ISIFA

Konina teď udělala díru v rozpočtu i dalšímu obchodnímu řetězci. Aféra totiž donutila zpřísnit pravidla kotroly potravin i obchodní řetězec IKEA. Nové masové kuličky s německými surovinami by se do nabídky restaurace mohly vrátit už příští týden. „Bude se jednat o zcela nově vyrobené kuličky, které plně odpovídají všem specifikacím,“ řekl mluvčí společnosti Tomáš Kubík.

Podvody s masem nekončí ani v zahraničí. Kromě koniny se totiž Evropou šíří i zprávy o tajném přidávání skopového. Maso z ovcí se už našlo v potravinách ve Francii, Nizozemí a Kypru. V Česku by být nemělo.

Aféra s koninou: Padnout mohou první pokuty (zdroj: ČT24)