Předčasný důchod dá lidem odpočinek, může ale způsobit komplikace

Praha - Stále víc Čechů odchází do předčasného důchodu. Jen za loňský rok to bylo 28 tisíc lidí, tedy každý třetí nový penzista. Odpočinek volí navzdory výrazně nižším důchodům. Nutí je k tomu rostoucí nezaměstnanost i prodlužování věku odchodu do penze. Za předčasným odchodem do důchodu se ovšem schovává i riziko poklesu příjmu, které může penzisty vehnat do dluhové pasti.

Co nejčastěji vede lidi k předčasnému odchodu do penze

  • syndrom vyhoření
  • nemoc
  • ztráta zaměstnání - právě lidí na prahu šedesátky se totiž firmy během krize zbavovaly nejčastěji.

„Z celkového počtu 2,3 miliony starobních důchodu bylo vypláceno zhruba 22 procent předčasných starobních důchodů,“ řekla Jana Buraňová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení.

Předčasný důchod může být snadno i past

Čím dřív člověk do penze odejde, tím menší důchod pobírá. Pokud skončí v práci tři měsíce před řádným termínem odchodu do důchodu, přijde o pár stokorun za měsíc. Pokud ale přestane pracovat o tři roky dřív, připraví se i o pár tisícovek.

Jenže řada seniorů, obzvlášť ti, co nedosáhnou na průměrný důchod, poté nemá kde ušetřit. Po odečtení nákladů na bydlení a energie často zbývají v peněžence jen stokoruny. Přibývá tak seniorů, kteří končí v dluhové pasti.

„Ten předčasný důchod je samozřejmě past. Jestliže mám důchod 8 000 korun měsíčně, tak si můžeme snadno spočítat, že mi to nemůže stačit na nájem, nemůže to stačit na vodu, elektřinu. To se nedá už prostě napravit,“ potvrdil ředitel občanského sdružení Život 90 Jan Lorman.

Odchod do předčasné penze je nevratný. I po dosažení řádného důchodového věku zůstává důchod zkrácený.

Důchodkyně
Zdroj: ČT24

Na předčasný důchod má nárok každý, kdo splní dvě podmínky. Tou první je věk: O předčasnou penzi smí člověk požádat nejdříve 3 roky před termínem řádného odchodu do důchodu. A zároveň musí splnit podmínku potřebné doby pojištění. Ta se liší podle data narození.

Odchod do předčasné penze znamená vždycky nižší důchod. Ukážeme na příkladu muže, který si teď průměrně vydělá 26 500 hrubého. Pokud půjde do důchodu v řádném termínu, bude měsíčně pobírat 12 000 korun. Půjde-li ale do důchodu o tři roky dříve, má nárok jen na důchod ve výši 9 000 za měsíc.

Důchodci si na živobytí přivydělávají, kde se dá

Tisíce českých důchodců si vylepšují svůj životní standard nejrůznějšími přivýdělky. Ty se ale od ledna vyplatí podstatně méně než dřív. Stát totiž pracujícím penzistům zrušil slevu na dani. „Přivydělával jsem si tak zhruba kolem 12 tisíc. Po změně zákona mi klesl výdělek měsíčně o 2 070 korun. Protože se na mě nevztahuje daňový odpočet. Myslím si, že je to nefér,“ říká pracující důchodce Petr Vítů.

O slevu na dani přišlo zhruba 160 000 pracujících důchodců. Část z nich to má za diskriminaci. Stovky se pak hodlají připojit k hromadné žalobě, ke které se připojuje 15–20 lidí denně.

„Naštěstí na to pamatuje antidiskriminační zákon, tak ho použijeme. Jak soudy rozhodnou? Věříme, že spravedlivě. Když pracující důchodci nemají slevu na dani a všichni ostatní jo, tak je to diskriminace jako hrom,“ potvrdil Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů.

Jenže podle ministerstva financí ekonomicky činní penzisté nárok na slevu na dani nemají. Stačí, že se v Česku nedaní důchody. „Důchody až do výše 24 tisíc korun měsíčně jsou plně osvobozeny od daně z příjmu. Toto je částka, na kterou žádnému důchodci stát nikdy nesáhne,“ podotknul náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

Stížnost k Ústavnímu soudu chce Rada seniorů podat za dva měsíce. Stejný krok zvažovala i opoziční ČSSD. Místopředseda strany Zdeněk Škromach ale řekl, že ji sociální demokraté nakonec nejspíš nepodají.

Předčasný odchod do důchodu je využíván stále víc (zdroj: ČT24)