Češi na sobě šetří. Svým mazlíčkům ale dopřávají

Praha - Domácím mazlíčkům Češi nic neodpírají. Naopak. Ačkoliv domácnosti v posledních letech podle průzkumů šetří skoro na všem, výdaje za krmení a výbavu pro zvířata vzrostly až o desítky procent. Loni tak každá domácnost, která nějaké zvíře vlastní, utratila ročně v průměru přes dva tisíce korun.

Dvě konzervy s tuňákem – jsou si podobné a zvlášť se neliší ani cenou. Jeden rozdíl ale mezi nimi je – jedna je určená pro lidi, ta druhá – navíc s hráškem a mrkví – je pro kočky. „Je veliká škála příchutí, například kuře s jablky, kuře s mangem, kuře s lososem. Když ty konzervy otevřete, vypadají skoro líp než tuňák, kterého si koupíte pro sebe,“ říká manažerka sítě Zvěrokruh Stanislava Masná.

Jen kočky vloni svoje páníčky stály přes dvě miliardy korun - tedy asi o třetinu víc než o rok před tím. Lidé jim kupovali nejen speciální žrádlo, ale také hračky nebo léky. A za psy utratili ještě o miliardu víc.

Za vyššími účty ale v mnoha případech není jen snaha dopřát svému zvířeti tu nejlepší péči. „Výrobky zdražují. Víme, že se zvýšila DPH, což se také promítlo do nárůstu cen,“ dodává analytička Vladimíra Šebková.

Nejoblíbenějšími domácími mazlíčky jsou psi, druhé v pořadí jsou kočky. V poslední době ale roste i obliba malých hlodavců a exotických zvířat. Alespoň nějaké zvíře má doma v Česku víc než každá druhá domácnost - dohromady tak za svoje mazlíčky vloni utratily zhruba 5 a půl miliardy korun.

Češi loni utratili za mazlíčky přes pět miliard (zdroj: ČT24)