Omezit dotace na soláry i administrativu pro podnikatele, radí ministr Kuba

Praha – Podpora podnikatelů i domácností, aby se nebáli investic a rozvoje podnikání, to je podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) recept na rozjezd české ekonomiky a s ním i na vorbu tolik potřebných pracovních míst. Kromě stabilního daňového systému a některých zvýhodnění, jako jsou zrychlené odpisy, slibuje ministr podnikatelům i méně administrativy. Naopak provozovatele předražených elektráren Kuba rozhodně dále podporovat nehodlá. „Budoucnost obnovitelných zdrojů vidím v jejich využití pro vlastní potřebu,“ myslí si ministr. Vlastníkům nemovitostí, kteří budou využívat panelů osazených na vlastní střeše, podporu i nadále slibuje.

„Podpora solárních elektráren nebyl dobrý nápad“

Přestože se cena elektrické energie tvoří na trhu, nejvíce ji podle Kuby zdražuje dotace na obnovitelné zdroje. „Chci navrhnout, aby od roku 2014 byla zmrazena podpora, aby nenarůstala podpora těchto energetických zdrojů,“ uvedl Kuba s tím, že i u stávajících projektů bude třeba dokázat efektivitu dotované elektrárny.

„Tady se stala ta chyba, že se solární elektrárny začaly podporovat ve chvíli, kdy se nebyly schopné prosadit na trhu,“ myslí si Kuba.

Podle ministra Kuby přitom nejde jen o často diskutované solární elektrárny, ale i o některé další obnovitelné zdroje elektrické energie. Pro ty plánuje od roku 2014 stanovit nový dotační systém, kdy by stát nedával peníze na nové projekty určené pro výkup energie pro rozvodnou síť. Návrh ale řeší i situaci poctivých podnikatelů, kteří podle současné legislativy solární elektrárny provozují. Pokud projekty prokáží svou návratnost, nějakou formy podpory budou pobírat i v budoucnu.

Do budoucna by měl rozvoj obnovitelných zdrojů podle Kuby vypadat tak, že si lidé na svůj vlastní dům nainstalují například právě solární elektrárnu, stejná pravidla by platila i pro podnikatele, kteří se rozhodnou zdroj obnovitelné energie provozovat ve své továrně.

Proti nezaměstnanosti pomůže jen trh, ten rozhýbou firmy i domácnosti

Česká ekonomika je malá a velice provázaná s ekonomikou evropskou, proto i míra nezaměstnanosti v České republice do značné míry kopíruje evropské trendy. Nelze ji tak měnit závratnou rychlostí ani „okamžitě vytvářet pracovní místa,“ myslí si Kuba.

Kuba u Zemana: společné cesty do zahraničí podpoří český vývoz

Ministr průmyslu a obchodu bude pravidelně jezdit na zahraniční cesty s prezidentem Milošem Zemanem. Zaměřit se chtějí na země důležité pro českou ekonomiku. Shodli se na tom při jednání na Pražském hradě. Zeman už dříve řekl, že s sebou do zahraničí chce brát významné české podnikatele.

Řešení pro pokles nezaměstnanosti přesto existují, podle ministra je to hlavně podpora exportu a rozhýbání domácího trhu. K tomu přitom přispívají nejen firmy, ale i domácnosti, připomněl Kuba, který chce podnikatele podpořit možností zrychlených odpisů. ODS ale uvažuje i o formě zvýhodnění pro domácnosti, které se rozhodnou investovat do opravy nemovitosti, učiní tak v příštím roce a pro stavbu využijí služeb českých firem. „Pokud tu investici plánujete, udělejte to teď, protože je to pro stát v této chvíli výhodné,“ komentoval Kuba signál, který tímto zvýhodněním vláda lidem dává.

„Živnostníci jsou solí národa“

Podnikatelé a živnostníci jsou skupinou, na kterou se chce zaměřit nejen ministr Kuba, ale ve svém novém programu i celá ODS. Zjednodušit jim chce hlavně kontakt se státní správou, třeba zavést od roku 2015 jednotné kontaktní místo, na němž budou moci odevzdat veškeré formuláře. Něco podobného by podle Kuby bylo možné ve zkušebním režimu zavést už od roku 2014, kdy by se všechny potřebné dokumenty odevzdávaly na finančních úřadech. „Stát by za ty daně, které mu podnikatelé platí, měl poskytovat dobrou službu,“ vysvětlil Kuba, proč by neměl stát podnikatele zbytečně zatěžovat administrativními úkony.

Ideální představa podle něj je ta, že stát dostane od podnikatelů všechny potřebné informace na jednom papíře, který si pak instituce státní správy mezi sebou předají. Snižování administrativy je ale podle Kuby úkol, který je složitý, protože je třeba koordinace napříč ministerstvy a všechna zjednodušení tak možná nejsou. Například zjednodušení daňového přiznání do té míry, že by se vešlo na jeden list papíru velikosti A4 považuje ministr za nereálné.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)