Hubené časy už zasáhly i brněnský Autosalon, vystavuje jen 13 značek

Brno – Na brněnském výstavišti začíná 11. ročník tradiční výstavy Autosalon. Letos bude mezinárodní přehlídka osobních aut menší než v minulosti, a to rozlohou i počtem aut. Na akci se představí pouze 13 značek, původně jich přitom organizátoři očekávali kolem třiceti. Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše je nižší počet značek odrazem propadu automobilového průmyslu v uplynulých měsících – řada značek odmítla účast na poslední chvíli. V české premiéře se na Autosalonu představí Škoda Octavia Combi třetí generace.

Letos na Autosalonu vystavuje včetně doprovodných akcí kolem 130 firem, před dvěma lety jich bylo 205. Klesla i výstavní plocha zhruba o čtvrtinu na 24 000 metrů čtverečních. „V současné době není v Evropě organizování autosalonu jednoduchou věcí, řada výstavišť od této výstavní akce upouští,“ uvedl ředitel projektu Jiří Čikl.

Pořadatelé zároveň představili i změny pro příští roky – nově se bude Autosalon konat každoročně, zatímco v minulosti se uskutečnil vždy jednou za dva roky, střídal se totiž s veletrhem užitkových vozidel Autotec, který v původní podobě už skončil.

Autosalon navíc bude stejně jako letos v jarním termínu – dosud se akce konala v červnu. Veletrhy Brno prý Autosalon přesunuly na jaro z důvodu většího zájmu importérů o tento termín. Na letošním ročníku se to ale neprojevilo.

Největší expozici (na ploše 1 100 metrů čtverečních) představí na brněnském Autosalonu automobilka Hyundai, která do Brna přiveze například model Grand Santa Fe nebo ix35.

Jen o něco menší výstavní plochu zabere mladoboleslavská Škoda Auto. I ta chystá pro brněnský Autosalon novinky – v české premiéře ukáže Octavii Combi třetí generace. Světovou premiéru si tento model odbyl na březnovém autosalonu v Ženevě. Pozadu nezůstane ani Ford, který ukáže modely Fiesta ST, B-MAX, Kuga, Transit a Tourneo Custom.

Jiří Kuliš, generální ředitel Veletrhů Brno:

„Autosalon je koncipován tak, aby byl na začátku prodejní sezony a aby si zde spotřebitelé mohli vybrat, které auto chtějí. Není to jen statický autosalon s modelkami – je to autosalon, kde si mohou zákazníci na našich volných plochách auta vyzkoušet. Počítali jsme i s jízdami na brněnském automotodromu, ale tam bohužel leží sníh.“

Autosalon potrvá do pondělí. Letos se veřejnost poprvé dostane i na zahajovací den, který byl v minulosti vyhrazený pro odborníky. Návštěvníci budou moci v rámci doprovodného programu zhlédnout také výstavu závodních vozů Motorsport. Podle generálního ředitele brněnských veletrhů Jiřího Kuliše navštíví brněnský autosalon v průměru sto tisíc lidí.

Prodej aut klesá v Česku i v Evropě

Prodej nových osobních aut na českém trhu pokračoval v poklesu i v březnu. Proti loňským 17 000 prodaných vozů se ve třetím měsíci tohoto roku prodalo o 15 až 20 procent automobilů méně. Přesné údaje ale zatím Svaz dovozců automobilů nemá kvůli problémům Centrálního registru vozidel.

Na poklesu odbytu se údajně projevilo studené počasí i ekonomická recese. Svaz dovozců podle svého předsedy Petra Pečenky očekává obrat k lepšímu v následujícím čtvrtletí.

V Evropské unii prodej osobních automobilů v únoru meziročně klesl o 10,5 procenta na 795 482 vozů, což pro tento měsíc představuje rekordní minimum.

Vydáno pod