Aukční síň Christie's jako první prorazí v Číně

Šanghaj - Aukční síň Christie's rozšíří své působení i na Šanghaj. Stane se tak prvním aukčním domem, který bude moci organizovat dražby pod vlastní značkou na pevninské Číně. Tamní trh s uměním je přitom jedním z největších na světě. Aukce v Šanghaji může Christie's provozovat od letošního podzimu.

„Christie's se teď bude moci věnovat klientům v Šanghaji stejným způsobem, jak to již mnoho let činí v Londýně, Paříži, New Yorku a Hongkongu,“ uvedl generální ředitel síně Steven Murphy.

Aukční dům tak předčil konkurenční síň Sotheby's, která loni založila společný podnik s čínskou státní společností Beijing GeHua Art Co.  

Šanghaj
Zdroj: Isifa/Rex Features/Ben Pipe

Christie's a jiné aukční domy v minulosti inkasovaly velké zisky z pravidelných prodejních aukcí v Hongkongu. Tamních dražeb se totiž pravidelně účastní bohatí sběratelé z pevninské Číny. Město se díky jejich nákupům umění, vína a dalších předmětů stalo jedním z největších středisek této formy prodeje na světě.     

Čína se podle nadace The European Annual Fine Art předloni stala největším trhem s uměním na světě. Loni ji ale s celkovými tržbami 13,8 miliardy dolarů předstihly Spojené státy.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Capital Pictures
Vydáno pod