Nezaměstnanost klesá - díky sezonním pracím

Praha - Počet lidí bez práce v dubnu klesl na 7,7 procenta, v březnu to přitom bylo rovných osm procent. Čísla vychází z nové metodiky ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), podle kterého bylo bez práce celkem 565 228 lidí. Menší počet nezaměstnaných byl ovlivněn hlavně sezonními pracemi, které letos začaly opožděně. Tento výsledek podle analytiků do jisté míry „zamaskuje“ negativní trend na pracovním trhu.

„K 30. 4. 2013 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) na svých krajských pobočkách a jejich kontaktních pracovištích celkem 565 228 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 22 540 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím roku 2012 je vyšší o 67 906 osob,“ upřesnil resort.

Nezaměstnanost sice klesla, ale podle analytika firmy Citfin Jiřího Šimka za tím stálo výhradně zahájení sezonních prací. „Letošní březen byl ještě poměrně nepříznivý, ale duben již přinesl výraznější počet sezonních pracovních míst,“ dodal. Česká republika patří podle premiéra Petra Nečase dlouhodobě mezi šest až osm zemí Evropské unie s nejnižší nezaměstnaností. „Samozřejmě připravujeme i další kroky, které by měly vést ke snížení nezaměstnanosti,“ doplnil. 

Sezonní práce
Zdroj: Isifa/Rex Features/Solent News

Analytici: Na podzim čekáme krušnější časy

Také podle dalších analytiků bude nezaměstnanost sice ještě v následujících měsících klesat, sezonní faktory ovšem pouze dočasně zamaskují negativní trendy na pracovním trhu způsobené recesí ekonomiky. Proto také očekávají v závěru roku opětovný růst nezaměstnanosti, a to až nad osm procent. „Podzim však bude ve znamení opětovného růstu počtu nezaměstnaných, a to zvláště, když ekonomika neroste a nevytváří nová pracovní místa,“ vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Stejný nebo vyšší počet nezaměstnaných, než je republikový průměr, zaregistrovalo 40 z celkem 77 okresů. Nejvyšší byl v okresech Most (13,6 procenta), Bruntál (13,1 procenta), Ústí nad Labem (12,1 procenta) a Jeseník (12 procent). Nejnižší podíl nezaměstnaných byl tradičně zaznamenán v okresech Praha-východ (3,3 procenta), Praha-západ (3,8 procenta) a v Praze (4,7 procenta). Méně nezaměstnaných uvádí také úřady v Mladé Boleslavi (4,7 procenta) a v Plzni-jih (4,9 procenta).

Dubnová inflace mírně narostla

A tradiční statistiku dneska vydal i Český statistický úřad. Podle něj spotřebitelské ceny v dubnu vzrostly proti předchozímu měsíci o 0,1 procenta. Zdražily zejména oděvy a obuv, lidé si připlatili i za alkohol a tabák. Meziroční inflace byla v dubnu stejná jako v únoru a březnu, a to 1,7 procenta.

Petr Dufek, analytik ČSOB

„Ukazuje se, že česká ekonomika je nadále nízkoinflační ekonomikou, která limituje prostor pro jakékoli zdražování.“

Podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského navíc výraznější posuny v inflaci nelze očekávat ani v nadcházejícím období. „Poptávka v ekonomice zatím nemá našlápnuto k většímu oživení, což neumožní prodejcům navýšit ceny nabízeného zboží a služeb. Očekávané zvýšení cen tabákových výrobků zřejmě vykompenzuje zlevnění plynu, ke kterému od května přistoupili i někteří velcí distributoři,“ vysvětlil.