Lídři EU souhlasili s využitím fondů na opatření proti velké vodě

Brusel – Summit Evropské unie podpořil možnost využívat evropské fondy nejen na odstraňování následků nedávných povodní, ale také na preventivní opatření, a to na úrovni postižených regionů i celých států. Po setkání to oznámil český premiér v demisi Petr Nečas (ODS). Podle něj se české delegaci za podpory Německa, Rakouska, Polska, Slovenska a Maďarska podařilo do závěrů summitu prosadit, aby byly v maximální míře mobilizovány veškeré dostupné evropské fondy.

Nečas si přeje, aby peníze šly hlavně na obnovu infrastruktury a podporu postižených firem. Podle Ústřední povodňové komise se účet za letošní povodně, které zasáhly 970 obcí a měst, vyšplhá do desítek miliard korun. Ministerstvo financí nyní připravuje českou žádost o pomoc v rámci Fondu solidarity, který je určen na pomoc při odstraňování následků záplav.

Petr Nečas (ODS), předseda vlády v demisi:

„Zá zásadní považuji to, že se podařilo zakotvit využití evropských fondů rovněž na potřebné investice v oblasti prevence povodní, to znamená nikoliv pouze odstraňování následků stávajících povodní.“

Poslední setkání evropských špiček též úspěšně vyřešilo neshody kolem sedmiletého rozpočtu EU. Evropská komise, Evropský parlament a členské státy se na dlouhodobém rozpočtu na roky 2014 až 2020 dohodly po několika měsících vyjednávání. Problémem rozhovorů byl požadavek britského premiéra Davida Camerona na zachování britského rabatu, který v 80. letech dojednala tehdejší britská premiérka Margaret Thatcherová.

Evropští lídři se také shodli na větší podpoře zaměstnanosti mládeže. Již v březnu rozhodli, že vyčlení na tento účel šest miliard eur (157 miliard korun) během následujících sedmi let. Nyní se dohodli, že těchto šest miliard bude vydáno již v příštích dvou letech. Podle prezidenta EU Hermana Van Rompuye budou tak moci být díky větší flexibilitě nového dlouhodobého rozpočtu na zaměstnanost mládeže uvolněny navíc další dvě miliardy eur.

Chorvatsko do unie, Lotyšsko do eurozóny

Unijní prezident Herman Van Rompuy také oznámil, že summit na úvod jednání ocenil Lotyšsko za splnění ekonomických podmínek pro přijetí eura – v Lotyšsku se tak začne platit eurem 1. ledna 2014. Lídři EU také uvítali potleskem Chorvatsko, které se stane již 1. července tohoto roku 28. členskou zemí unie.