Sunarová aféra: Nestlé a Danone snižují kvůli vyšetřování ceny v Číně

Peking - Potravinoví giganti, společnosti Nestlé a Danone, oznámili, že sníží ceny některých svých kojeneckých výživ v Číně. K tomuto kroku se uchýlili poté, co Číňané začali vyšetřovat domnělé určování cen zahraničními výrobci, píše server BBC News. Poptávka po značkách z ciziny začala v zemi stoupat v poslední době po řadě „mléčných skandálů“, které si vyžádaly životy několika dětí.

Wyeth Nutrition, patřící Nestlé, sdělila, že ceny spadnou až o dvacet procent. „Wyeth Nutrition vždy respektovala a dodržovala čínské zákony a předpisy. Aktivně nyní spolupracuje na antimonopolním vyšetřování společnosti,“ citovala podnik agentura AFP. Nestlé také nehodlá příští rok zvedat ceny u nových produktů. Rovněž Danone prý spolupracuje s vyšetřovateli a chystá snížení cen.

Podle některých odhadů se v současné době prodává zhruba polovina všech kojeneckých mléčných výrobků právě od zahraničních značek. Čínská komise si posvítila na firmy Nestlé, Danone, Mead Johnson Nutrition a Abbott Laboratories.

Nestlé
Zdroj: Laurent Gillieron/ČTK/AP

Skandál s melaminem v mléce propukl v Číně v roce 2008

Otrávilo se přes 300 tisíc dětí a šest z nich zemřelo. Technickou látku přidávali do ředěného mléka podvodníci, aby naoko zvýšili obsah bílkovin a hlavně svoje zisky. Jedenadvacet lidí za to šlo k soudu, dva dostali trest smrti. Nové skandály s kvalitou mléka se přitom v zemi objevují několikrát ročně.

Analytici se ale domnívají, že i přes vyšetřování zůstanou zahraniční výrobky v zemi oblíbené. „Těžko jejich pozici převezmou domácí značky,“ myslí si Jon Cox, analytik Kepler Cheuvreux. Problém podle něj není v tom, že by tu nebyli místní konkurenti, ale v nedůvěře obyvatel ke zdejším značkám.

Mléko ve skle
Zdroj: ČT24

Kvůli čínské poptávce nastavila řada zemí limit na nákup výživy

Nárůst čínské poptávky má také za následek v různých zemích omezení nákupů výživy pro kojence. Hongkong třeba zakázal lidem kupovat víc jak dvě konzervy denně pod pokutou až 64 500 dolarů a hrozbou dvou let za mřížemi. Limit na kojeneckou výživu byl stanoven i v Austrálii nebo Velké Británii.