Gazprom už se třese na financování South Streamu v Bulharsku

Sofia - Ruský plynárenský gigant Gazprom je připraven financovat výstavbu části plynovodu South Stream v Bulharsku. Na brífinku to řekl generální ředitel Gazpromu Alexej Miller. Nový plynovod má přepravovat ruský zemní plyn do Evropy od konce roku 2015. Moskvě pomůže udržet si pozici hlavního dodavatele zemního plynu do EU.

Výstavba části plynovodu přes Bulharsko má stát podle současných odhadů 3,1 miliardy eur (80,5 miliardy korun). Plynovod má na bulharském území společně vlastnit Gazprom a bulharská státní energetická firma BEH.

„Není pochyb, že první plyn plynovodem z Ruska do Bulharska poteče v prosinci 2015,“ řekl Miller novinářům. „Nebudou zde problémy s financováním bulharské části. Ruská strana je připravena financovat veškeré práce,“ dodal. Svůj podíl bude Bulharsko podle Millera splácet po spuštění provozu plynovodu z tranzitních poplatků.

Ilustrační foto
Zdroj: Krasilnikov Stanislav/ČTK/ITAR-TASS

Bulharský ministr pro energetiku Dragomir Stojnev již oznámil, že Bulharsko urychlí poskytnutí všech povolení pro výstavbu plynovodu, která chce vydat do konce roku. Plynovod je podle něj pro zemi strategicky důležitý.

Díky stavbě plynovodu dostane řada lidí práci

Jeden z nejchudších členů EU získává téměř veškerý plyn od Gazpromu plynovodem vedoucím přes Ukrajinu. South Stream má podle vlády rozšířit trasy pro dodávky plynu, vytvořit nová pracovní místa a zajistit práci místním subdodavatelům.

  • Projekt South Stream má stát 39 miliard dolarů (787,3 miliardy korun).
  • Plynovod o délce více než 2 000 kilometrů má vést Černým mořem a dále přes území Bulharska, Srbska, Maďarska, Slovinska do severovýchodní Itálie.
  • Ročně by měl přepravit 63 miliard metrů krychlových plynu.
  • Akcionáři plynovodu jsou kromě Gazpromu francouzská energetická firma EDF, německá firma Wintershall a italská skupina Eni.
  • South Stream je považován za konkurenta plánovanému plynovodu Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Ten by měl přepravovat plyn z nalezišť v Ázerbájdžánu.