Poplatky na obnovitelné zdroje neporostou. Zlevní i elektřina?

Praha - Hospodářský výbor posvětil vládní novelu zákona o podporovaných zdrojích, která zavádí 10procentní solární odvod pro majitele fotovoltaických elektráren uvedených do provozu v roce 2010. Navíc budou zastropovány poplatky na obnovitelné zdroje na úrovni 495 korun za MWh. Zástupci průmyslu by je rádi ještě více přiškrtili, solárníci jsou naopak proti. Energetický regulační úřad rovněž oznámil, že chce v příštím roce snížit poplatek za distribuci elektřiny.

Dolní komora parlamentu už návrh na omezení podpory obnovitelných zdrojů energie schválila v prvním čtení. Norma stanovuje strop pro příspěvek na zelené energie, který platí domácnosti a firmy. Pokud návrh nakonec projde, poplatek přestane růst.

Zároveň se majitelé fotovoltaických elektráren uvedených do provozu v roce 2010 nezbaví placení solární daně, která měla původně platit do konce letošního roku (daň 26 procent) - vláda její platnost prosloužila a snížila odvod na 10 procent.

Menší poplatky za obnovitelné zdroje jsou podle zástupců firem v Moravskoslezském kraji jedním z řešení krize tamního průmyslu. Spolu s politiky se taky shodli na tom, že by do kraje měly proudit dotace z programu Nová zelená úsporám. Právě Moravskoslezský kraj totiž trpí nejhorším ovzduším a nedostatkem pracovních míst.

Co když zákon nevstoupí v platnost včas?

Tuzemské firmy a domácnosti zaplatí další miliardy na podporu obnovitelných zdrojů, pokud zákon nevstoupí v platnost včas. Zelená energie je teď přijde na 2 200 korun ročně. Příští rok by cena vzrostla o stokoruny. Tomu má zabránit první návrh zákona, který poslancům předložila vláda Jiřího Rusnoka. „Když je zákon v pořádku a správný, tak ne, že se může, nýbrž se musí schválit včas,“ podotkl ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala.

„Autoři návrhu na prodloužení solární daně se při jeho zdůvodnění zmohli na pouhé dvě věty a ministr průmyslu nepředložil žádné analýzy ani na jednání Hospodářského výboru. Rusnokova vláda tak špatně podloženým rozhodnutím riskuje prohru v mezinárodních arbitrážích nebo zrušení celé novely u Ústavního soudu. Podle bank může 10procentní solární daň vyvolat problémy u 20 až 30 procentech fotovoltaických elektráren z roku 2010,“ říká Martin Sedlák, ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost.

Na schválení normy tlačí čas. Předkladatelé chtějí už od ledna omezit podporu zařízení, která vyrábějí elektřinu ze slunečního záření nebo z bioplynu. O rok později by se měla zastavit podpora i pro další nové projekty - třeba vodní a větrné elektrárny.

„Poslanci jsou jediní, kdo může ve zkráceném řízení přijmout novelu tohoto zákona s tím, že zastaví podporu obnovitelných zdrojů od roku 2014,“ konstatovala už dříve šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

To se ale nelíbí ekologickým organizacím. Vadí jim hlavně to, že zatímco obnovitelné zdroje o podporu přijdou, dál ji budou moci čerpat jiná zařízení - třeba spalovny odpadu. Návrh teď proto projedná ještě výbor pro životní prostředí. Pak budou následovat druhé a třetí čtení.

Bude elektřina v příštím roce levnější?

Energetický regulační úřad oznámil, že chce v příštím roce snížit poplatek za distribuci elektřiny. Podle předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové by se měl snížit zhruba o deset procent, přesnou hodnotu úřad právě dopočítává. Snížení distribučního poplatku přitom může snížit i ceny elektřiny pro koncové odběratele.

Velkoodběratelé, kterými jsou zpravidla velké firmy, mohou podle úřadu průměrně ušetřit až 35 milionů korun ročně. Nezanedbatelné úspory mohou očekávat také domácnosti.

„Pro běžnou domácnost to představuje úsporu zhruba 800 korun ročně, což není nezanedbatelné. Odběratelé všech kategorií to pocítí a ceny za elektřinu v příštím roce budou výrazně nižší,“ předpokládá odborník na energetiku Jiří Gavor.