Tendr za miliardy: Soutěží se o další pětinu státních lesů

Hradec Králové – Kdo získá miliardovou zakázku na těžbu ve státních lesích? Na tuto otázku bude už brzy znát odpověď státní podnik Lesy České republiky (LČR). Na jeho ústředí v Hradci Králové totiž veřejně otevřeli obálky s nabídkami uchazečů. Přihlásilo se jich celkem 29. Ve hře jsou tisíce hektarů, na kterých bude vítěz v letech 2014 až 2018 hospodařit.

LČR zahájily tendr letos na konci března – zakázka je rozdělena na 31 územních jednotek od Opavy po Cvikov a má předpokládanou hodnotu 2,84 miliardy korun bez DPH. Týká se asi pětiny plochy státních lesů. Těm patří zhruba polovina lesů v celé ČR.

Jednotlivé nabídky nyní začnou zkoumat hodnotící komise, které by během několika týdnů měly rozhodnout o vítězích. LČR již dříve uvedly, že hodnotícím kritériem soutěže bude nabídková cena. „Vítěz se bude muset o les starat, sázet stromy, ale taky získá právo těžit dřevo a prodávat ho,“ přiblížil charakter zakázky mluvčí státního podniku Zbyněk Boublík.

Zakázky LČR se zisky kolem pěti miliard ročně v minulosti často provázely pochybnosti. Hovořilo se třeba o vazbách na lobbisty Romana Janouška nebo Ivo Rittiga. Nedávno na ředitelství podniku dokonce zasahovali i detektivové protikorupční policie.

Aby se nyní předešlo spekulacím, byl celý proces otevírání obálek veřejný. „Zástupci firem jsou tu přítomní a mají možnost sledovat celé otvírání obálek,“ poznamenal Boublík.

Od roku 2012 navíc v LČR funguje takzvaný senátní cyklus, při kterém se každý rok soutěží pětina území. V posledním pětiletém tendru 2013+ získala nejvíce jednotek firma Progles, a to čtyři. Za firmou Progles získaly po třech jednotkách firmy Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, Solitera a Kloboucká lesní. Další tři firmy získaly dvě jednotky a 11 firem po jedné.