Zimní král Křístek v dopravním podniku skončí hned, novým šéfem Ďuriš

Praha – Milan Křístek končí v čele Dopravního podniku hl. m. Prahy. Ačkoli nabídl rezignaci ke konci listopadu, dozorčí rada se rozhodla nechat ho co nejdříve odvolat. V představenstvu firmy ho již nahradil Jaroslav Ďuriš. Ten by se podle dozorčí rady měl stát předsedou představenstva a obratem i generálním ředitelem. Ve vedení městské firmy tak skončí Milan Křístek po necelém roce, nastoupil počátkem loňského listopadu.

Stvrzení odchodu bývalého manažera T-Mobilu Křístka a jeho nahrazení dosavadním šéfem českobudějovického dopravního podniku Jaroslavem Ďurišem oznámil náměstek pražského primátora Jiří Pařízek (TOP 09). Zatím Ďuriš nahradil Křístka v představenstvu dopravního podniku. „Dozorčí rada celou situaci posuzovala, podrobně projednala současný stav a následně přijala usnesení s tím, že odvolává k 26. září letošního roku Milana Křístka z funkce člena představenstva a volí ke dni 27. září do funkce člena představenstva Jaroslava Ďuriše,“ řekl náměstek Pařízek.

Ďuriš se podle doporučení dozorčí rady také má stát novým ředitelem, zřejmě se s Křístkovým nahrazením nebude čekat do konce listopadu. „(Rada) doporučuje představenstvu odvolat Milana Křístka z funkce generálního ředitele a pověřit nově zvoleného předsedu představenstva řízením společnosti,“ uvedl Jiří Pařízek. Na nového ředitele nebude město pořádat otevřené výběrové řízení. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) ale poukázal, že se Ďuriš účastnil loňského tendru, ve kterém nakonec uspěl Křístek, a dostal se do užšího výběru. „Pohybujeme se v tom pořadí dále, tedy další v pořadí je pan Ďuriš,“ řekl Hudeček.

Podle Milana Křístka ukázala dozorčí rada, že měla vše „předem připravené“. Její rozhodnutí akceptoval, místo konce listopadu tak ve vedení DPP skončí ihned.  „Osobně doufám, že tento krok povede ke skutečnému a bezodkladnému řešení finanční koncepce a stabilizaci dopravního podniku, který je v rukou vlastníka – tedy politiků hlavního města Prahy,“ uvedl končící ředitel.

Tomáš Hudeček hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Od odchodu Martina Dvořáka je Milan Křístek již pátým člověkem, který opouští vedení DPP. Kromě jmenovaného ředitele Vladimíra Liche krátce seděli v ředitelském křesle tři jmenovaní lidé. Křístek ovšem z nich vedl dopravní podnik nejdéle, končí po jedenácti měsících. Upozornil, že jeho nástupce dostane maximálně možnou vyjednávací pozici pro úpravu smluv s dodavatelem nových tramvají, na stůl také dostane výsledek auditu, který poukázal na nesrovnalosti při dostavbě metra A.

DPP je podle počtu zaměstnanců největší českou firmou vlastněnou některým z měst. Společnost provozuje tři linky metra o celkové délce 59,4 kilometru, dále 539,8 kilometru tramvajových tratí a 1798 kilometrů autobusových linek. Hospodaření podniku negativně ovlivňuje řada zakázek uzavřených v minulosti, některé z nich prověřuje policie.

Vydáno pod