Virtuální měna bitcoin už má svůj první bankomat

Vancouver – První bankomat s virtuální měnou bitcoin je na světě. Nachází se v centru kanadského Vancouveru a virtuální peníze mění na tamní burze VirtEx. Podobné bankomaty chce společnost spustit ještě v dalších čtyřech kanadských velkoměstech.

O bitcoin bankomatech se mluvilo už dlouho. Jenže do skutečného komerčního provozu se dostaly až teď. Lidé tak mohou nakupovat a prodávat virtuální peníze a následně je měnit za běžnou měnu. „Tento přístroj nabídne lidem zcela nový přístup k měně než dosud,“ doufá ředitel společnosti Robocoin Jordan Kelly.

Prodej virtuální měny je dvoufázový. Bankomat nejprve vytiskne doklad o převodu, po schválení operace si pak může uživatel proti této stvrzence s unikátním kódem vybrat ze zařízení skutečné peníze. Tzv. kryptoměnu nicméně už začala ve Vancouveru přijímat řada kaváren.

Bitcoin v automatech tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

„Naší cílovou skupinou budou všichni. Chceme, aby nakupování a prodávání bitcoinů bylo jednoduché pro moji matku, babičku, tetu i mého bratra,“ říká spoluzakladatel Bitcoiniacs Cheyne Mackie. Kurz bitcoinu vůči kanadskému dolaru je ale zatím poměrně vysoký. Při transakci si proto bankomat ověřuje totožnost uživatele oskenováním dlaně.

Samotná virtuální měna je dílem vynálezce, který používá pseudonym Satoshi Nakamoto. Od roku 2009 si získala miliony uživatelů. Podle kritiků má však řadu zásadních nevýhod – upozorňují především na její používání při ilegálních obchodech s drogami.

Vydáno pod