Jak podpořit zaměstnávání lidí nad 50? Německo má recept

Praha/Berlín - O šedesát tisíc lidí bez práce víc než před rokem, taková je bilance říjnové nezaměstnanosti. Celkem teď hledá místo přes půl milionu Čechů. A analytici čekají, že jich do konce roku ještě přibude. Najít zaměstnání je obtížné zejména pro lidi nad 50 let. V Německu ovšem přišli s elegantním řešením.

Sehnat práci pro lidi v předdůchodovém věku je nejtěžší. Narážejí na nedůvěru firem i limity vlastních sil. Nabírat pracovní síly začala například kolínská automobilka TPCA, která loni propustila pět set lidí. Letos už je vzala zpět a s dalšími ještě počítá. Mohou mezi nimi být i lidé nad padesát, projít náročnými zdravotními testy ale pro ně může být obtížné, přiznává mluvčí Radek Kňava. 

Padesátníci mohou nastoupit do nadace, platit je ale dál bude původní firma

I tak ale mají větší šanci než dřív. „Staří lidé jsou teď výrazně zdravější a výrazně vzdělanější než v dřívějších generacích,“ dokládá německý sociolog Reiner Klingholz. Právě v Německu využívají starší lidi třeba pro práci v nadacích. Příkladem je i Kai, který půlku života pracoval pro velký koncern. Těsně před důchodem mu hrozil vyhazov pro nadbytečnost. Nakonec ho firma místo na úřad práce poslala do nadace, která shání jídlo pro chudé. 

„Koncern mě dál platí a já pracuji ve výpočetní technice, jako ve své dřívější práci,“ vysvětluje zaměstnanec nadace Berliner Tafel. Koncern si navíc jeho plat může odepsat z daní. Nadace zase bohatě využívá Kaiova know-how. 

Jak nenechat své starší zaměstnance sklouznout na smetiště pracovního trhu, řeší především podniky, které po nich vyžadují fyzicky náročnou práci. Například Berlín by při současných trendech mohl brzy zaměstnávat přes tisíc popelářů starších šedesáti let.

Německo totiž už v roce 2030 má mít na 100 zaměstnanců víc než 50 důchodců. „Něco takového nelze financovat. I proto se postupně zvyšuje věk odchodu do důchodu na 67 let,“ míní sociolog Reiner Klingholz.

Další recept: zkrácené úvazky

A u již zmíněných berlínských popelářů se nabízí ještě jeden aspekt. Podnik je totiž těžko může nutit v tomto věku stěhovat za každého počasí těžké popelnice. „Zkoušíme počet zaměstnanců nad šedesát redukovat pomocí zkrácených úvazků,“ uvádí Andreas Scholz-Fleischmann z Berlínského komunálního podniku.

V 55 letech přecházejí na poloviční úvazek na deset let. Reálně přitom pracují jen pět let a od 60 mají volno. Po celou dobu dostávají ne polovinu, ale 80 procent platu – ze svého jim na ně přispěli členové představenstva.  

Vydáno pod