Tisícovka českých e-shopů vám dnes odpustí poštovné

Praha – Téměř tisíc tuzemských internetových obchodů se zúčastní takzvaného Dne dopravy zdarma. Podle odhadů Češi ušetří díky této akci na poštovném skoro sedm milionů korun. Den dopravy zdarma pořádá srovnávač cen Heureka.cz a zákazníci mohou nabídku využít až do zítřejšího poledne.

Den dopravy zdarma začal dnes v poledne a skončí zítra ve 12 hodin. Při loňském ročníku akce stoupl počet objednávek v zúčastněných e-shopech v průměru o 191 procent a na dopravě a poštovném odpustili prodejci svým zákazníkům 5,5 milionu korun.

„Zatím je do akce zapojeno 950 e-shopů. Loni se jich zúčastnilo 583. V nich zákazníci dohromady utratili 135,5 milionu korun,“ uvedl ředitel nákupního rádce Heureka.cz Tomáš Braverman. Inspirací pro Den dopravy zdarma je Freeshippingday.com, který vznikl ve Spojených státech.

„V České republice je takové internetové specifikum, že zákazníci – a to je jich 51 procent, tedy nadpoloviční většina – preferují osobní vyzvedávání. Otázkou je, nakolik je tato preference dána tím, že poštovné je dražší než osobní odběr. (…) Já si myslím, že vše směřuje k tomu, že výhledově bude doprava zdarma na všech serverech ve všech dnech,“ říká Jan Vetyška, výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci.

Tržby nejen obchodů s elektronikou v posledních dnech výrazně rostou, a to kvůli obavám lidí ze zdražení dováženého zboží po devizových intervencích České národní banky. Ta minulý týden oslabila korunu a v současnosti se její kurz vůči euru drží na úrovni zhruba 27 CZK/EUR.

Rozhovor s Janem Vetyškou z Asociace pro elektronickou komerci (zdroj: ČT24)