O bulharskou licenci už se ČEZ bát nemusí

Sofia/Praha – ČEZ v Bulharsku nepochybil – tak zní závěr tamního regulačního úřadu, který zastavil řízení o odebrání licence místní divizi českého energetického gigantu. Nenašel totiž žádné důvody, které by ho k odebrání licence opravňovaly. Oznámila to mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová.

Bulharské servery informovaly, že proti rozhodnutí regulačního úřadu se lze do čtrnácti dnů odvolat k nejvyššímu správnímu soudu. Zatím nenaznačily, že by to někdo měl v úmyslu, ani nezaznamenaly nějaké reakce.

„Jsme rádi, že regulátor potvrdil, že k odebrání licence neexistuje důvod. Vždy jsme jednali v souladu se všemi nařízeními a zákony Bulharska i Evropské unie,“ reagoval na rozhodnutí bulharského regulátora ředitel divize distribuce a zahraničí ČEZu Tomáš Pleskač. Úřad o možném odebrání licence jednal od dubna.

Na počátku všeho byly však masové protesty bulharské veřejnosti proti vysokým cenám elektřiny. Ceny za proud se tehdy zvýšily kvůli delšímu zúčtovacímu období, které se navíc překrývalo s chladnější zimou, a tedy i vyšší spotřebou. Demonstranti proto požadovali odebrání licencí zahraničním distributorům.

Nespokojenost lidí namířená nejprve proti českým firmám ČEZ a Energo-Pro a také rakouské EVN, které zajišťují v Bulharsku distribuci elektřiny, se záhy obrátila proti bulharské politické elitě. Protesty tak skončily demisí vlády a předčasnými volbami.