Dopravní registr čeká nové výběrové řízení

Praha - Ministerstvo dopravy vypsalo výběrové řízení na provoz problémového registru vozidel. Hodnotu čtyřletého provozu systému odhadlo na 122 milionů korun. Je to vůbec poprvé, co je na projekt vypsána veřejná soutěž. Spolu s registrem úřad vypsal i druhý tendr na provoz dopravně správních agend ministerstva za 163 milionů.

Nový registr byl spuštěn už loni v létě. Tehdy jej bez veřejné soutěže získala společnost ATS - Telcom Praha. Protože systém zkolaboval už po hodině, ministerstvo později poskytovatele vyměnilo za Telefóniku a IT společnost ICZ. 

Obě společnosti dostaly zakázku narychlo bez soutěže a pouze na jeden rok. Mezitím se ale opět vyměnili ministři a současnému vedení za to teď hrozí pokuty od antimonopolního úřadu. Zatím ještě úřadující ministr Zdeněk Žák ale přišel s další novinkou. „V rekordně krátké době se ministerstvu podařilo vypsat otevřenou soutěž na centrální registr vozidel,“ říká nyní Žák. 

Jenže nový tendr není žádným překvapením. Telefónica i ICZ mají smlouvu jen do jara a soutěž o veřejnou zakázku by se musela vypsat tak jako tak. Působení obou společností to nijak nezkrátí. Provizorně to zatím řeší i primátor hlavního města, který před dvěma týdny nařídil, aby na přepážkách centrálního registru bylo zaměstnáno více úředníků. 

Nové výběrové řízení na dopravní registr (zdroj: ČT24)

Odškodnění za zpožděný registr? 

Navíc většina motoristů, kteří zbytečně hodiny čekali ve frontách a požadovali za to kompenzaci, má smůlu. Podle informací ČT ministerstvo dopravy přiznalo odškodnění pouze deseti lidem. Náhradu škody přitom žádalo 156 lidí, kteří si nárokovali více než šest milionů korun. Současný ministr to ale považuje za vyřízené. „Můžeme říci, že z těch stovek podaných žádostí byly všechny ministerstvem vyřízeny,“ dodává Žák.