I zadlužení lidé nebo bezdomovci mají právo mít účet

Štrasburk - Ani jedna z bank v Evropské unii nebude moci v budoucnu odmítnout žadatele, který si u ní bude chtít založit běžný účet. Europoslanci ve Štrasburku totiž odsouhlasili směrnici, která dává všem obyvatelům unie právo vlastnit bankovní konto. Podle odhadů nemá svůj účet nejméně 25 milionů Evropanů, kteří by o něj stáli. S nepořízenou odcházejí z bank například lidé, kteří postrádají trvalé bydliště nebo mají dluhy.

Banky by podle poslanců neměly uchazeče o založení základního účtu nijak „kádrovat“. Stačit by jim měla informace, že jde o člověka, který má legální pobyt v EU. Bankovní úředníci tedy podle nové směrnice nebudou smět diskriminovat třeba bezdomovce nebo zahraniční studenty, kteří jsou v dané zemi na stáži.

Olga Sehnalová, česká sociálnědemokratická poslankyně 

„Návrh uvítají zejména studenti, ale i lidé stěhující se za prací do zahraničí, kteří se dosud potýkali s problémy při otevření bankovního účtu ve své nové hostitelské zemi. Banky po nich totiž často vyžadovaly potvrzení o trvalém pobytu a zaměstnanecký poměr v daném státě.“

Podle Sehnalové je možnost založení účtu právem, a nikoli povinností, proto se nemusí třeba senioři zvyklí používat hotovost obávat, že by je k založení účtu někdo nutil. Naopak europoslanec za ODS Ivo Strejček garanci „základního účtu pro všechny“ kritizuje. Podle něj by se podnikání nemělo řídit z Bruselu a zákon by měly v případě potřeby přijmout jednotlivé státy.

Evropská unie
Zdroj: ISIFA/EPA/ANDREW GOMBERT

Transparentnější poplatky

Současně europoslanci bankám nařídili také to, aby jednodušeji a otevřeněji informovaly o svých poplatcích, a spotřebitelé tak měli šanci rychle porovnat konkurenční produkty. V každém členském státě by zároveň měly existovat alespoň jedny nezávislé internetové stránky srovnávající poplatky a úroky placené bankami spolu s jejich úrovní služeb. Jednodušší by měla být i změna banky.

Směrnici schválenou Evropským parlamentem ještě musí odsouhlasit unijní ministři financí. Nová pravidla pak vstoupí v platnost nejdříve od roku 2016.