Studie CEBR: Británie se může stát největší ekonomikou v Evropě

Londýn - Britská ekonomika by mohla do roku 2030 předstihnout Francii i Německo a stát se největší v Evropě. Vyplývá to ze studie britského hospodářského institutu CEBR. Hlavní pozitiva jsou rostoucí populace a relativně nízká daňová zátěž. Studie rovněž předpovídá, že Čína v roce 2028 předstihne Spojené státy.

Británie by podle studie měla těžit z rostoucí populace a relativně nízké daňové zátěže. Země je navíc ve srovnání s Německem a Francií méně zranitelná hospodářskými problémy v eurozóně. Generální ředitel CEBR Douglas McWilliams upozornil, že britskou ekonomiku by mohlo v dlouhodobém horizontu posílit případné vystoupení z Evropské unie.

Jenže vystoupení z unie by zároveň přineslo „velmi bolestivé“ krátkodobé dopady. Britský premiér David Cameron již slíbil, že uspořádá referendum o členství v EU, pokud jeho strana vyhraje volby v roce 2015.

Německá ekonomika se podle studie bude potýkat s negativními dopady stárnutí populace. CEBR nicméně upozorňuje, že Německo by mohlo těžit z případného rozpadu eurozóny: „Pokud euro skončí, budou vyhlídky Německa mnohem příznivější.“

Francie bude podle CEBR patřit mezi západní ekonomiky, které si povedou nejhůře. Kromě obecných hospodářských problémů v eurozóně bude mít na její růst negativní dopad rovněž vysoká daňová zátěž.

Studii CEBR si můžete přečíst zde.