LTE sítě pro všechny tři české operátory zřejmě postaví Číňani

Barcelona - Čínská firma Huawei postaví sítě LTE pro všechny tři české operátory. Ušetří tak náklady, protože již využívají technologie Huawei v sítích GSM a 3G. Agentuře ČTK to na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně řekl bez dalších podrobností Zbyněk Pardubský z české pobočky Huawei.

Zatímco T-Mobile a Vodafone jsou s Huawei podle dobře informovaného zdroje dohodnuti na postupném pokrývání území, u Telefóniky Huawei postupně pokrývá Prahu a Brno a na další rozšiřování firma vypsala nové výběrové řízení. Je ale pravděpodobné, že zvítězí opět čínský dodavatel.

Jedna síť místo dvou

T-Mobile a Telefónica dnes zároveň oznámily, že začaly jednat o možném sdílení sítí LTE. Plánují, že T-Mobile by byl odpovědný za správu a provoz sítě v západní části České republiky, zatímco Telefónica by se postarala o východ. Prakticky by tak společně vybudovaly jen jednu síť namísto dvou paralelních. Podobně si již dříve rozdělily výstavbu 3G sítě.

„Mobilní síť čtvrté generace pokryje rychlým internetem nejen města, ale i venkovské oblasti. Sdílení mobilních sítí čtvrté generace je celoevropským trendem, což potvrzují úspěšná obdobná partnerství ve Velké Británii, Švédsku či Francii,“ uvedl generální ředitel Telefóniky Luis Malvido. „Úspory dosažené touto spoluprací umožní další investice do provozovaných sítí a nabízených služeb,“ dodal šéf T-Mobilu Milan Vašina.

Rychlé sítě za desítky miliard

Operátoři od Českého telekomunikačního úřadu minulý týden definitivně získali licence pro provoz LTE v pásmech 800, 1 800 a 2 600 MHz, které vydražili v aukci. Celkem za ně zaplatili 8,5 miliardy korun. Celkové náklady na vybudování sítí odhadují až na 40 miliard korun.

LTE v současnosti operátoři nabízí v částech Prahy, Brna, Mladé Boleslavi nebo Karlových Varů. Nabízí rychlosti až 100 Mbit/s. V Barceloně ale již například Deutsche Telekom představil plány na postupné zavádění tzv. LTE Advanced, které umožňuje až 580 Mbit/s.