Lesům ČR má napravit reputaci nový ředitel Daniel Szórád

Praha - Ministr zemědělství Jurečka jmenoval novým šéfem státního podniku Lesy ČR bývalého obchodního ředitele lesnické firmy CE WOOD Daniela Szóráda. Ten by měl po řadě kauz napravit státnímu podniku reputaci. „Očekávám poctivost a transparentnost, aby podnik fungoval čitelně a plnil funkci řádného hospodáře, aby přispěl ke stabilizaci celého lesnického a dřevozpracujícího průmyslu v ČR,“ nastínil své požadavky Jurečka.

Dvaačtyřicetiletý Szórád byl dosud manažerem polské pobočky mezinárodního koncernu IKEA Group, má ale bohatou zkušenost v lesnickém oboru. V Lesích ČR již pracoval, a to mezi lety 1994 a 2001 na odboru obchodu a rozpočtu. Následně odešel do lesnické společnosti CE WOOD, kde jako obchodní ředitel působil do roku 2009. Poté byl dva roky manažerem firmy Swedwood. Vystudoval Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu v Brně.  

Do užšího kola na funkci šéfa Lesů ČR vybrala výběrová komise celkem 6 kandidátů, Szórád mezi nimi ale nebyl. Do výběrového řízení ho spolu s dalším kandidátem povolal sám ministr Jurečka. Podle něj všechny kandidáty prověřila BIS, zda nemají vazby na organizovaný zločin. Podle Jurečkových slov prošel Szórád „bez ztráty kytičky“. 

Bohuslav Sobotka, premiér a předseda ČSSD

„Očekávám, že nový ředitel českých lesů zajistí, aby firma fungovala transparentně, aby si do ní nechodily různé zájmové skupiny jako do kasičky pro finanční prostředky formou podivných zakázek.“

Szórád chce teď obnovit důvěru veřejnosti v to, že se v tomto státním podniku nakládá s veřejnými penězi hospodárně a transparentně. Pro veškeré veřejné zakázky chce stanovit jasná a férová pravidla. 

Szórád ke kauze CE WOOD: Byl jsem jenom zaměstnanec 

Ještě před jmenováním provázela přitom Szóráda v médiích kontroverze. Firma CE WOOD, kde v minulosti několik let působil, se teď totiž soudí s Lesy ČR o 3,72 miliardy korun za zrušené smlouvy. Spor má začátek v lednu 2005, kdy Lesy ČR oznámily, že smlouvy uzavřené bývalým vedením jsou neplatné, a smluvní vztahy proto končí. Lesy ČR následně vypsaly nové tendry, v jejichž prvním kole CE WOOD neuspěla a druhého se nezúčastnila - předčasné ukončení smluv napadla u soudů. Krajský soud v Hradci Králové loni v prosinci nárok firmy opírající o údajně nekalou soutěž nepravomocně odmítl. 

Marian Jurečka, ministr zemědělství

„Dostal jsem bezpočet anonymních sms, ohledně toho, koho bych měl a neměl vybírat… Když pan Kalousek vzbuzuje takovou paniku ohledně pana Szóráda, je pro mě jasně indikující, že má obavu, že se rozstřelí určité klientelistické sítě. Obdržel jsem od něj i určitý materiál, který se ale nezakládá na pravdě.“

Opozice proto jmenování Szóráda kritizuje a jeho minulost mu vyčítá. „Nový pan ředitel lesů byl dříve vysoce postaveným manažerem společnosti CE WOOD, což je společnost, která se snažila ze všech sil tunelovat jak Lesy ČR, tak státní rozpočet. Pan ministr Jurečka se zjevně rozhodl bez výběrového řízení jmenovat kozla zahradníkem,“ prohlásil první místopředseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

Minulý týden se objevily informace, že Szórád je v tomto sporu údajně jedním z hlavních svědků žalující strany. To dnes ale odmítl: „O tom, že soudní spory se společností CE WOOD nejsou uzavřeny, jsem se dozvěděl minulý týden v médiích, nikdy jsem v nich nevystupoval jako svědek, neměl jsem se společností žádné majetkové provázání, byl jsem pouze zaměstnanec.“

CE WOOD byla v letech 2000 až 2005 největší tuzemskou společností, která se zabývala lesnickými pracemi a těžbou dřeva. Kontrakty společnosti ovšem nikdy neprošly veřejným výběrovým řízením, které Lesy ČR v roce 2005 zavedly. Tím CE WOOD ztratil dominantní postavení na tuzemském trhu.