Vláda chce zvýšit životní minimum o 200 korun. Stálo by to miliardu

Praha – Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přichází s dalším opatřením v oblasti sociální politiky. Po již oznámeném zavedení porodného na druhé dítě a zvýšení daňových slev plánuje vyšší životní minimum. Od příštího roku by hranice příjmů nezbytných k zajištění základních potřeb mohla stoupnout v průměru o dvě stě korun. V rozpočtu ministerstva práce si to vyžádá více než miliardu korun.

Události: Vláda plánuje zvýšit životní minimum (zdroj: ČT24)

Kvůli růstu cen zvažuje ministerstvo práce a sociálních věcí, že zvýší dávky, které mají lidem v nouzi zajistit přežití. Životní minimum pro jednotlivce nyní činí 3 410 korun a naposledy vzrostlo před dvěma lety. Podle záměru resortu by si od ledna mohlo připsat další dvě stovky na 3 610 korun.

Životní minimum pro jednotlivce

2012   3 126 Kč > 3 410 Kč

2015   3 410 Kč > 3 610 Kč

Zdroj: MPSV

Pro státní rozpočet by takové opatření znamenalo zhruba o miliardu vyšší výdaje. Potřeba je totiž započítat nejen výplatu samotného životního minima, ale také dalších dávek, které se na základě tohoto limitu přiznávají. „Další náklady jsou spojeny s dávkami v hmotné nouzi. Tam se odhaduje nárůst asi o 500 milionů korun,“ upřesnila sociálnědemokratická ministryně práce Michaela Marksová.

Opozice se na její nápad příliš netváří. „Takové navýšení je opravdu zásah do veřejných financí. Navíc tento krok by měl smysl, pokud by nějak významně rostla inflace, což ale není náš případ,“ je přesvědčen Petr Fiala, předseda občanských demokratů.

Jestli najde vláda na zvýšení životního minima v rozpočtu dostatek peněz, řekne do měsíce. Už teď přitom plánuje v rámci prorodinné politiky zavést od příštího roku porodné na druhé dítě ve výši 10 000 korun a posunout hranici, od které se toto porodné vyplácí.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Právě porodné je příkladem dávky, která se přiznává na základě životního minima. Pokud by se hranice pro nárok na porodné posunula z 2,4násobku životního minima na 2,7násobek a k tomu by se zvýšilo i samotné životní minimum, dosáhlo by na něj více lidí. Náklady pro státní rozpočet jsou zatím vyčísleny na 330 milionů korun (čtěte víc).

Diskutuje se rovněž o výši daňové slevy na dítě. Zatímco ministr financí Andrej Babiš (ANO) počítá s jejím zvýšením o sto korun měsíčně, lidovci navrhují růst o 500 korun na druhé dítě a o 900 korun na třetí a každé další dítě. Příjmy státu na daních by se v takovém případě snížily až o čtyři miliardy korun (čtěte víc).