Pivovar Lobkowicz nabídne akcie na pražské burze

Praha - Pivovary Lobkowicz nabídnou akcie na pražské burze. Podle makléřů by o ně mohl být mezi investory zájem. Jde o ryze českou firmu, která patří mezi pět největších výrobců piva. Nový úpis navíc přichází na český trh po delší době a jde o obor podnikání, který by podle makléřů mohl být speciálně českým klientům zvlášť blízký. Emisi musí nejdřív schválit Česká národní banka.

Ekonomika ČT24 o úpisu akcií pivovaru Lobkowicz (zdroj: ČT24)

Firma dá na burze k dispozici řádově desítky procent akcií. „Zamýšlená nabídka našich akcií je dalším významným krokem pro naši skupinu a dokazuje silný zájem investorů o tradiční české pivovarnické odvětví,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Zdeněk Radil. „Primární úpis akcií nám umožní získat dodatečné zdroje na podporu růstu našeho tržního podílu prostřednictvím akvizic nových restaurací a hospod, nových investic do marketingu a rozvoje exportu,“ dodal. 

Generální ředitel pivovaru Zdeněk Radil:

„Cítíme silnou poptávku po našich akciích a přijde nám jako dobrý nápad dát příležitost našim obchodním partnerům a zákazníkům investovat do naší společnosti.“

Své akcie hodlá firma veřejně nabídnout v Česku a Rakousku. Hlavní makléř společnosti brokerjet České spořitelny Martin Urban čeká ze strany investorů o akcie pivovarů značný zájem. Jde o ryze českou společnost, nový úpis přichází na český trh po delší době a jde o celkem zajímavý obor podnikání zvlášť pro Čechy, kterým je pivovarnictví velmi blízké. 

Úpis firma předpokládá ke konci 2. čtvrtletí. Firma spoléhá na to, že jako první pivovar vstupující v Praze na burzu upoutá pozornost. Emise nicméně ještě podléhá schválení Českou národní bankou, obchodování akcií pak musí ještě odsouhlasit pražská burza. 

Lobkowicz patří mezi pět největších výrobců piva v ČR. Součástí skupiny jsou pivovary v Uherském Brodě, Protivíně, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a Černé Hoře na Blanensku.