Čína jako největší ekonomika světa? Má k tomu našlápnuto

Peking - Až to statistiky stvrdí a noviny rozešlou statisícům čtenářů, budou se muset Američané smířit s tím, že se titul „největší světová ekonomika“ přesunul do Asie. USA budou podle listu Financial Times vystřídáni na prvním místě pravděpodobně ještě letos. Hrubý domácí produkt Číny neustále roste, čísla se pohybují kolem 7,5 procenta. Ve srovnání s USA je zde větší potenciál v pracovní síle, technologiích i průmyslu. Američané momentálně těží z rostoucích spotřebitelských výdajů i impulsu, který dávají ložiska břidlicového plynu - na Asiaty to ale nestačí.

Investiční bankéř: Jedná se pouze o statistický artefakt (zdroj: ČT24)

Čína pravděpodobně již v letošním roce vystřídá Spojené státy na pozici největší ekonomiky světa, údaje jsou založeny na paritě kupní síly. Zpráva tak přichází navzdory předpokladům ekonomů, kteří tento scénář očekávali v roce 2019. Nicméně je nutné upozornit, že vývoj ve světě je rozkolísaný a není jisté, zdali Čína bude tento vývoj opravdu sledovat.

USA jsou největší ekonomikou světa od roku 1872, kdy předstihly Británii.

Důvody k předpovědi:

  • Dle údajů programu pro mezinárodní srovnávání ICP dosáhl v roce 2011 HDP Číny 87 procent výkonu USA. Na základě předpovědi Mezinárodního měnového fondu vzroste čínská ekonomika mezi roky 2011 až 2014 o 24 procent. Spojené státy by za stejné období měly dosáhnout hodnoty 7,6 procenta.

Program ICP funguje pod záštitou Světové banky. K porovnávání velikosti ekonomik místo měnových kurzů používá paritu kupní síly - ekonomiky jsou porovnávány na základě fixního obnosu peněz (obvykle v dolarech), za které jsou spotřebitelé schopni koupit určitý koš zboží na domácím trhu a určitý obnos zboží v zahraničním státu. Objemy nakoupeného zboží se poté navzájem porovnají.

„USA v roce 2011 zůstaly podle parity kupní síly největší ekonomikou světa, těsně za nimi však následovala Čína,“ píše program ve své nové zprávě.

Export i import Číny roste - jsou však data přesná?

Čínský export loni povyrostl o 7,9 procenta, dovoz pak o 7,3 procenta. Druhá největší ekonomika světa tak loni vyvezla produkty za 2,2 bilionu dolarů a dovezla jich za 1,9 bilionu dolarů. Je to poprvé, kdy celkový roční objem obchodu překročil čtyři biliony dolarů, dodal Čeng Jüe-šeng.

Čísla však v některých vyvolávají pochybnosti. Podle spekulací mohou někteří čínští vývozci svá čísla nadhodnocovat, aby se vyhnuli restrikcím na přesun finančních prostředků do země.

Zajímavosti, které zveřejnila Světová banka

  • Nejbohatší země světa vykazují 50 procent celkového světového HDP
  • Nejdražší země světa: Švýcarsko, Norsko, Bermudy a Austrálie
  • Nejlevnější země světa: Egypt, Pákistán, Myanmar a Ethiopie
  • Světovou pozici posiluje Německo
  • Velká Británie a Japonsko vykazují velké náklady a malý růst