Odhalených padělků je letos více, trendem jsou napodobeniny peněz

Praha – V Česku bylo nalezeno za letošní 1. čtvrtletí na 750 padělaných bankovek a mincí, tedy zhruba o sto více než za stejné období loni. Přesto celkový počet padělků zadržených v Česku v posledních letech klesal. Vyplývá to z dlouhodobé statistiky České národní banky. V loňském roce se nalezlo 3 130 kusů bankovek všech měn, což je zhruba poloviční množství ve srovnání s rokem 2011. Novým trendem mezi padělateli jsou tzv. napodobeniny peněz –tedy bankovky či mince vyrobené za jiným účelem než udáním do oběhu. Většinou jde původně o filmové a divadelní rekvizity, reklamní a upomínkové předměty, učební pomůcky nebo poukázky na slevy.

Nejde o nic znepokojivého, říká ředitel kartotéky platidel (zdroj: ČT24)

Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v českých korunách, celkem 561. Ve stejném období loni to bylo 494 kusů. Počet padělků v dolarech stoupl na 53 z 10. Naopak v případě eur počet padělků klesl meziročně na 138 z loňských 160. Za celý loňský rok bylo v Česku zadrženo 3 130 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což je meziroční pokles o téměř třetinu. Nejčastěji byly padělány české bankovky a mince, meziročně ovšem jejich počet klesl o 1 541 na 2 045 kusů. Nejčastěji padělaná byla tisícikoruna a pětistovka.

Zadržené padělané peníze v Česku
Zdroj: ČT24/ČNB/ČTK

„České bankovky a mince jsou bezpečné, počet padělků v čase klesá a jejich nebezpečnost zůstává relativně nízká,“ komentoval v březnu člen bankovní rady Lubomír Lízal. Nejčastěji si podvodníci peníze tisknou na inkoustových nebo tonerových tiskárnách. „Nebezpečnější bývají padělky zahraničních měn. Pachatelé totiž často používají klasické tiskařské techniky,“ upozornil Lízal. 

Ochranné prvky bankovek
Zdroj: ČT24

Za falešnou bankovku náhrada nepřísluší

Při podezření, že vám někdo dává do ruky padělané peníze, je máte právo odmítnout. Když už se vám ale zatoulá taková podezřelá bankovka až do peněženky, nikde s ní neplaťte, je to totiž trestné. Odneste peníze na policii. Odtud je předají do ČNB, kde pravost ověří. Pokud se ukáže, že je bankovka nebo mince pravá, dostanete ji zpátky. Když se ale prokáže, že jde o padělek, bohužel žádnou náhradu nedostanete.

A jak vlastně poznat pravou bankovku od té falešné? ČNB radí vzít peníze do prstů, papír je specifický na omak, bankovky nejsou hladké. Proti světlu zkontrolujte vodoznak a soutiskovou značku (v kolečku by se měl objevit nápis ČR), na ochranném proužku by měl být vidět mikrotext. Když bankovku sklopíte, na ramenou osobnosti se objeví nominální hodnota bankovky. U nejnovějších vzorů bankovek pak ochranný proužek mění barvu.