Trend u hypoték: Sjednej teď, byt si kup třeba za rok

Praha - Češi chtějí ušetřit na splácení hypoték. Stále více lidí si proto rezervuje u bank současné úroky i na rok dopředu. Obávají se, že později už levný úvěr neseženou. Sazby hypoték totiž v dubnu dosáhly nového historického minima, v průměru byly na 2,88 procenta.

Češi si čím dál častěji vyhlédnou byt nebo dům a sjednají si hypotéku teď. S jejím čerpáním ale začnou až třeba za rok. „Banky nabízejí možnost předsjednat si hypotéku na refinancování jiné hypotéky s výrazným předstihem. A tento trend není úplně nový. Banky s ním přišly už v loňském roce, kdy sazby začaly prolamovat svá historická minima,“ vysvětluje šéfredaktor Fincentrum Media Petr Zámečník. 

Průměrná rodina dá na splátku bydlení zhruba třetinu toho, co měsíčně vydělá. Banky proto doufají, že na nízké splátky nalákají co nejvíc klientů. Jestli ceny hypoték dosáhly skutečně dna, zatím ale není jisté. 

Libor Ostatek, ředitel Golem Finance

„Existuje i relativně malé riziko, že sazby ještě poklesnou. Může se stát, že v květnu 2015 budou třeba 2,4 procenta.“ 

Odklad čerpání hypotéky nabízí podle Zámečníka vesměs všechny banky. Liší se akorát v délce odkladu. V Česku teď splácí hypotéku zhruba každý dvacátý, celkem asi 450 tisíc lidí. Přitom částka, kterou si na pořízení vlastního bydlení půjčili, je skoro 640 miliard korun.

Nové trendy v hypotékách (zdroj: ČT24)

Nejvíce za hypotéku vydají obyvatelé metropole 

Splátka hypotéky ukrojí měsíčně průměrně téměř třetinu příjmu české domácnosti. Nejvyšší zatížení splátkou hypotečního úvěru mají domácnosti v Praze, které bance měsíčně pošlou téměř tři pětiny svých příjmů. Naproti tomu rodinám v Ústeckém kraji hypotéka vezme osminu příjmů. 

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky sice hypotéky ukrajují z rozpočtů domácností významnou část, stále však méně než ve většině zemí západní Evropy: „Podíl výdajů na hypotéku na příjmech v Praze je mnohem bližší tomu, co známe ze zemí západní Evropy.“

Vydáno pod