CzechInvest: Hlásí se nám nejvíc investorů od roku 2008

Praha – V Česku chce investovat nejvíc firem za posledních šest let. Mohly by vytvořit až 10 000 pracovních míst. Země přitom přestává být pouhou průmyslovou montovnou – přibývá společností, které dávají práci specialistům. Nejvíc do vývoje investují firmy, které v tuzemsku už působí.

Škoda Auto v Mladé Boleslavi vyvíjí motory a testuje, co vydrží. Koncern Volkswagen je následně bude montovat do svých aut po celém světě. „My zde agregáty umíme jako jedna ze tří značek Volkswagenu,“ chlubí se vedoucí vývoje agregátů a podvozků Martin Hrdlička.

Práci ve vývojovém centru Škodovky, které vyrostlo na břehu řeky Jizery, dostane několik desítek specialistů. Projekt stál miliardu korun a je to jedna z největších investic do vývoje v celém Česku. Důležitější než počet pracovních míst ale je, že Češi budou držet nohu na plynu celého koncernu.

Pobídky taky pro talenty

Agentura CzechInvest nyní pobídkami láká zejména firmy, jež chtějí zaměstnat především talentované mozky. „Pokud jsou to špičkoví strojaři, jaderní inženýři, tak pak dosahují perfektních výsledků. V podstatě rozvíjejí nejen českou ekonomiku, ale i technologii celosvětově,“ říká pověřený ředitel agentury Ondřej Votruba.

Například americká firma Honeywell v Brně testuje přístroj pro piloty letadel. Umožní jim vidět i v extrémně špatném počasí. „Je to vlastně zprůhlednění různých nepříjemných vlivů počasí při přistávání, jako je mlha nebo déšť, takže pilot vidí, jako kdyby bylo slunečné počasí,“ vysvětluje viceprezident HTS CZ Jiří Tomíček. Právě tato firma získala jednu z cen pro nejlepšího investora roku. Vývoj svých přístrojů totiž svěřila do českých rukou.

„Pokud se některá ze stávajících firem rozhodne rozšířit nebo se objeví zahraniční investoři, kteří by k nám přišli, snažíme se jim poskytnout maximálně vhodné podmínky,“ slíbil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

V poslední době uspěla se žádostí o investiční pobídku třeba jihokorejská firma Nexen, která postaví v žatecké průmyslové zóně Triangle závod na výrobu pneumatik. Smlouvu s investorem schválila vláda v pondělí. Díky projektu za 20 miliard by mělo najít práci nejméně 1 000 lidí, výhledově by mohl objem investice dosáhnout až 40 miliard a počet pracovních míst překročit 2 000. Jednalo by se tak o největší zahraniční investici na zelené louce, jaká kdy byla v Česku realizována (čtěte víc).

Investor roku

Nejlepší z investorů, kteří už v Česku působí, ve středu večer už počtrnácté oceňovala agentura CzechInvest. Letošní ročník soutěže Investor roku ovládly společnosti Lego Production, Honeywell a Y Soft Corporation. V kategorii Brownfield roku uspěla Podnikatelská zóna Šternberk.