MPSV: Lidé by měli pobírat důchod dvacet let

Praha - Penze Čechů a Češek by v budoucnu měla trvat v průměru dvacet let. Takovou možností se teď zabývá důchodová komise. Věk odchodu do důchodu by se měl zastavit a později by se měl upravovat právě tak, aby lidé mohli počítat s penzí po určitou stálou dobu. Komise odborníků a politiků teď musí návrh projednat a do konce roku předložit vládě.

MPSV: Lidé by měli pobírat důchod dvacet let (zdroj: ČT24)

Konkrétní recept, podle kterého by lidé v budoucnu měli odcházet do důchodu, ale komise teprve ladí. Přihlédnout by měla ale právě k tomu, jak dlouho lidé v Česku žijí, i k tomu, jak v minulosti pracovali. „Lidé by měli mít perspektivu, že když pracují, tak by také měli mít nárok na slušnou dobu, po kterou budou v důchodu,“ podotkl předseda důchodové komise Martin Potůček. Podle něj není rozumné zvyšovat věk do nekonečna a lidé by měli mít jistotu, že stát bude situaci průběžně vyhodnocovat.

„Je v zájmu stability důchodového systému, aby důchodci v budoucnu pobírali starobní důchod v průměru po určitou stanovenou dobu,“ zdůvodnilo záměr ministerstvo v materiálu, který slouží jako podklad při hledání řešení. Důchodový věk by se měl podle autorů stanovit tak, aby udržel dobu v penzi konstantní. Časové „požadované pásmo“ by mělo trvat 19 až 21 let.

Situace by se měla hodnotit každých pět let

Na určení konkrétní věkové hranice odchodu do důchodu teď právě komise pracuje. Rozhodnou ale politici. „Důvody, že se uspoří nebo neuspoří, padají tím, že čím později odcházejí lidé do důchodu, tím na začátku té dráhy zůstává více nezaměstnaných absolventů,“ myslí si předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Ministerstvo navrhuje, aby se situace vyhodnocovala pravidelně každých pět let. Využily by se tak demografické prognózy, které se obvykle připravují v tomto intervalu. Hodnotící zpráva by zohlednila očekávanou dobu dožití po nástupu do penze a případně také takzvaný index závislosti, který zachycuje počet seniorů na počet osob v aktivním věku. Sledovala by generaci, která by měla jít na odpočinek za dvě desetiletí či za čtvrt století.

Senioři tvoří asi 17 procent společnosti

Podle posledních údajů pobírá starobní důchod více než milion a sedm set tisíc lidí. Průměrný důchod je přitom asi 11 tisíc korun. Výdaje na penze jsou vyšší než příjmy a věk odchodu do důchodu se dál prodlužuje. „Věk odchodu do důchodu pro občany této země roste v podstatě donekonečna. Dnešní dvacátníci by dneska měli počítat s tím, že budou odcházet do důchodu v sedmdesáti,“ varoval Potůček.

Hranice pro nástup do penze se u mužů zvedá každý rok o dva měsíce, u žen o čtyři. Postupně by se měla u obou pohlaví srovnat. Do penze v 65 letech by měli jít muži, bezdětné ženy a matky s jedním dítětem v roce 2030. V 67 letech půjdou do důchodu lidé, kteří se narodili v roce 1977.