Česká republika, ráj čerpacích stanic v Evropě

Praha – Na počet obyvatel má Česká republika nejvíc benzinových pump ze všech evropských zemí. Velká konkurence přináší nižší marže i průměrně o 50 haléřů nižší ceny. Ovšem výrazně složitější je pak jejich kontrola, na třetinu čerpacích stanic inspektoři dokonce vůbec nemohou, protože jsou určeny pouze pro firmy a jejich zaměstnance.

Na okruh o průměru 11 kilometrů připadne zhruba pět čerpacích stanic. Počet čerpacích stanic v České republice v prvním pololetí letošního roku mírně vzrostl. Ke konci června evidovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v provozu celkem 6 551 čerpacích stanic, což je o 88 více než loni.

Celkem 3 916 čerpacích stanic v Česku bylo v pololetí evidováno s prodejem. Z toho 3 649 stanic bylo veřejných (ze všech pump 55,7 %) a 267 s prodejem pouze vymezeným subjektům. Dalších 2 635 pump bylo neveřejných, s výdejem pohonných hmot pouze pro vlastní spotřebu.

Nejvíce veřejných benzínek mají řidiči k dispozici ve Středočeském kraji, je jich zde celkem 527, následuje Jihomoravský kraj s 379 stanicemi, v Moravskoslezském kraji mohou motoristé natankovat u 350 veřejných pump. Nejrozsáhlejší síť se 337 čerpacími stanicemi v ČR provozuje společnost Benzina, koncern OMV v Česku nabízí 217 pump a Shell 172.

Vysoký počet čerpacích stanic vynikne při srovnání se zahraničím. Slovensko má podle informací Slovnaftu 700 veřejných stanic a zhruba 500 neveřejných. Německo eviduje 15 tisíc čerpacích stanic, což je ovšem v případě země s osminásobným počtem obyvatel, vyšším počtem aut na obyvatele a i vyšší spotřebou benzinu podstatně menší hustota čerpacích stanic na obyvatele. Trasu z Prahy do Brna lemuje v obou směrech přesně 31 čerpacích stanic, pro srovnání podobně dlouhý německý úsek Frankfurt–Norimberk jich má 11.

Česko je velmoc čerpacích stanic (zdroj: ČT24)

Statistiky u nás navíc nezahrnují neveřejné pumpy, tedy takové, které si firmy staví ve dvorech a přístup k nim mají jen jejich zaměstnanci – těch je v České republice dalších 2 600. Tady ale palivo nikdo nekontroluje, protože nespadají do pravomoci České obchodní inspekce (ČOI). Daňové úniky se odhadují na osm miliard korun ročně.

Jak najít nejbližší čerpací stanici, řidičům pomáhají i mobilní aplikace. Chytré telefony již v rámci aplikace mapy mnohdy nabízejí možnost nalézt čerpací stanice. Přesto ale existují aplikace zaměřené především na vyhledávání benzinových pump, včetně navigace k těm nejbližším. Většinou jsou zdarma ke stažení. Příklady některých z nich:

  • Aplikace Pumpdroid – aplikace pro telefony s OS androidy i telefony se systémem iOS. Automaticky vyhledá nejbližší čerpací stanice, lokalizuje je na mapě a naviguje uživatele přímo k pumpě.
  • mBenzin – česká aplikace určena pro OS android. Slouží pro zjištění cen benzinu, nafty a LPG. Neobsahuje navigaci, pouze ukáže na mapě.
  • CNGvitall – slouží k vyhledávání čerpacích stanic se stlačeným zemním plynem (CNG). K dispozici pro telefony s operačním systémem android i pro iPhony. Aplikace obsahuje i navigaci. Na našem území je k dispozici pouze čtyřicítka takovýchto čerpacích stanic.
  • CNG - slouží k vyhledávání čerpacích stanic se stlačeným zemním plynem, a to v Evropě. Určena především pro Smart Phony s OS android.
  • Tankuj levněji– určeno pro OS android i pro iPhony. Nalezne nejbližší a nejlevnější stanici v okolí a uživatele tam jednoduše s pomocí navigace dovede.
  • WhatGass – aplikace slouží především k rychlému zjištění cen pohonných hmot. Je určena jak pro telefony s OS android, tak i pro iPhony.
  • Český benzín – Aplikace obsahuje 2 900 čerpacích stanic na území ČR. Uživatelé zde naleznou mapu, díky které si mohu najít nejlevnější benzinku. Funguje na telefonech s OS android.
  • Vyhledávácí aplikace nabízejí i samotné čerpací sítě, ty ale řidičům nabízejí orientaci jen v benzinových pumpách od konkrétní sítě.

Proč je v ČR tolik čerpacích stanic?

  • Jedním z hlavních důvodů je otevřené prostředí – Česko nestanovuje minimální vzdálenost mezi pumpami a nijak neomezuje vstup do odvětví velkoobchodu s pohonnými hmotami třeba živnostníkům.
  • Technologický pokrok: například nádrže na naftu – benkalory – je možné pořídit relativně levně.
  • Za poslední rok došlo ke zpřísnění evidence a přihlášení majitele či provozovatele stanice (podle zákona č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách). Nové čerpací stanice proto už vznikají především v nových úsecích dálnic a silnic.
Vydáno pod