Zemkovy elektrárny: Se solárními licencemi podváděli, potvrzuje svědek

Chomutov – „Stavba elektrárny jako takové se určitě nestihla,“ říká podnikatel a také nový svědek v kauze takzvaných Zemkových solárních elektráren v Chomutově. Na případ před třemi lety upozornili Reportéři ČT, když zjistili, že tyto solární elektrárny, patřící synům milardáře Zdeňka Zemka, získaly licence na nejvýhodnější státem garantované výkupní ceny proudu na dvacet let doslova několik hodin před vypršením termínu na vysokou státní podporu. Ve hře byly téměř dvě miliardy korun. Případu se věnoval David Havlík.

Už před třemi lety se objevilo podezření, že se na chomutovských elektrárnách pracovalo i po termínu, do kterého měly být dokončeny, aby získaly nejvyšší výkupní ceny solárního proudu. Elektrárny totiž musely být hotové ke konci roku 2010 a zdá se, že ty chomutovské to nestihly. O tom, zda byly, nebo nebyly Zemkovy elektrárny hotové už v roce 2010, dnes rozhoduje soud.

Bratři Zemkové, kteří jsou majiteli elektráren, a čtyři jejich spolupracovníci čelí obžalobě z podvodu. Z Energetického regulačního úřadu měli totiž vylákat licence na nehotové elektrárny. A právě na tomto úřadě pracovala nebo pracuje další čtveřice obžalovaných v této kauze, včetně současné předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové. Úředníci měli podle obžaloby v souvislosti se Zemkovými licencemi zneužít svých pravomocí nebo tomuto zneužití pomáhat.

Finiš o miliardy (zdroj: ČT24)

Reportérům České televize se podařilo najít přímého svědka, který se na pracích po skončení termínu sám podílel. Jako důkaz drží v rukou faktury s daty sahajícími až k 7. lednu 2011. „Já si myslím, že to byl jeden velký podvod a nejenom na elektrárně, o které se bavíme. Byl jsem svědkem i toho, že se na jiných elektrárnách dělaly ještě větší zvěrstva než je tohle,“ říká podnikatel, který si přeje zůstat v anonymitě.

"Požadovali víc montérů, ale nemohli jsme jim tam dát samozřejmě všechny. Měli jsme i svoje zakázky, takže jsem tam všechny lidi dát nemohl. Tlačili, aby se dělaly delší směny, ale už to moc nedovolovalo počasí. Ke konci roku se počasí poměrně dost zhoršilo, takže po těch osmi hodinách při minus desíti to už bylo na hranici únosnosti." 

Na konci roku musel on i jeho zaměstnanci od rána do noci v několikastupňových mrazech pracovat na dokončení elektrárny, aby se vše stihlo ještě v termínu. Ale už tehdy mu byl podezřelý postup prací. Například měli za úkol zavádět kabely do rozvaděčů, ale už je neměli zapojovat. „Na dotaz, proč už to teda nezapojujeme, když ten rozvaděč máme otevřený, tak nám bylo řečeno, že to musí vypadat, jako že to je hotový a zapojený, že má přijet nějaká komise, která to bude schvalovat,“ popisuje tehdejší situaci.

I tak se ale stavbu nepodařilo dokončit včas a jak dokazují faktury, na elektrárnách se pracovalo ještě několik dní v lednu. Bratři Zemkové ale tvrdí, že elektrárny dokončené byly. „Nezpochybňujeme to, že tam nějaké nedodělky byly, ale byly velice marginální. Vezměte si, že ty naše elektrárny byly nákladově v objemu přes miliardu korun. Jedna stála 600 milionů, druhá 700 milionů a tohle jsou faktury na desetitisícové částky,“ říká mluvčí Zemkových elektráren Miroslav Slaný.

V lednu tam navíc pracovali ještě i elektrikáři, a to na objednávku firmy Actherm servis, která na Zemkových elektrárnách zodpovídala za elektromontážní práce. A právě u ní policie během domovní prohlídky našla další faktury s lednovými daty. Za firmu jednal obchodní ředitel Jaroslav Krym a revizní technik Vladimír Čimpera. Oba dnes stojí před soudem, jsou obžalovaní z podvodu, který měl podle státního zástupce spočívat právě v tom, že dokončenost elektráren jen předstírali, a přitom věděli, že hotové nejsou.

Jejich obhajoba je postavena na tom, že kvůli hlubokým mrazům popraskaly některé spoje a bylo potřeba je vyměnit. A protože elektrárny nebyly oplocené, docházelo zde údajně i ke krádežím a vandalismu.

Silvestrovský solární boom

V poslední den roku 2010 měl Energetický regulační úřad nezvykle napilno. Solární elektrárny, které se připojily do sítě před 1. lednem 2011, měly totiž od státu nárok na výhodnější podmínky. Úřad proto na Silvestra 2010 nebo pár dní předtím vydal množství nových licencí. Řada elektráren přitom v té době nebyla vůbec dostavěná. 

Majitelé solárních elektráren, kteří získali licenci pro jejich provoz do konce roku 2010, měli garantovanou cenu 12 150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily; za megawatthodinu je držitelům licence vypláceno jen 5 500 korun. Obě částky jsou přitom ale garantované na dobu 20 let.

Počet solárních elektráren v ČR

rok 2008 …………………………………………….     249
počátek roku 2010 ………………………………..    6032
1. ledna 2011………………………………………. 12 861

Vydáno pod