ÚOHS znovu uložil pokutu za pekárenský kartel z roku 2003

Brno – Již potřetí uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže třem pekárenským firmám pokuty za kartel z roku 2003. Pekárny pokutu odmítají, opakovaně se obracely na soudy, které dříve uložené pokuty zrušily. Naposled je loni v prosinci zrušil brněnský krajský soud, přestože současně rozhodl, že pekárny kartel skutečně vytvořily. Ani nové rozhodnutí ÚOHS ale nemusí letitý spor ukončit, vlastník jedné z pokutovaných společností chce proti verdiktu podat žalobu.

ÚOHS udělil pekárnám pokuty v celkové hodnotě 52,8 milionu korun. Oproti původnímu postihu z roku 2005 je zhruba poloviční, ale stejně vysoká jako v roce 2009, kdy úřad o pekárenském kartelu rozhodoval podruhé. Největší pokutu dostaly Delta pekárny, které mají zaplatit 24,8 milionu korun, pekárny OK rest (dříve Odkolek) 14,8 milionu korun a Penam 13,2 milionu. Antimonopolní úřad trestá dohodu, podle které firmy společně zdražovaly pečiva, chléb a cukrárenské pečivo pro své odběratele. „V průběhu realizace svého záměru pokračovaly ve vzájemných kontaktech a výměně informací za účelem sladění postupu při vyjednávání s odběrateli,“ uvedl předseda úřadu Petr Rafaj. Kartel podle něj existoval nejpozději od září a nejméně do 12. listopadu 2003.

Předseda ÚOHS je přesvědčen, že zopakování pokuty udělené před pěti lety je v souladu s rozsudky soudů. Upozornil přitom, že Delta pekárny a bývalý Odkolek mají dnes již jen zanedbatelný obrat – obě patří do skupiny European United Bakeries a jejich pekárenské aktivity byly převedeny na jiné její společnosti. „Podle druhostupňového rozhodnutí bylo majetkové vyprázdnění těchto společností pouze účelovou snahou vyhnout se postihu za protisoutěžní jednání,“ uvedl Rafaj. Mluvčí skupiny United Bakeries Jaroslav Pomp odmítl nové rozhodnutí antimonopolního úřadu komentovat. Třetí z pokutovaných pekáren Penam dnes patří do skupiny Agrofert, kterou vlastní vicepremiér Andrej Babiš. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka oznámil, že se pekárna bude proti verdiktu bránit žalobou. „Jde o případ, který trvá již 11 let. Navíc v té době Penam nebyl součástí skupiny Agrofert,“ podotkl Hanzelka.

Antimonopolní úřad uložil v roce 2005 za pekárenský kartel pokuty v souhrnné výši 120 milionů korun. Od té doby bylo rozhodnutí projednáváno správními soudy, které postupně potvrdily rozhodnutí v části týkající se existence kartelu, ale zrušily uložené sankce. Důvodem byl zejména odlišný názor na způsob výpočtu pokuty.

Vydáno pod