Na surovém tabáku „legálně“ unikají stamiliony

Praha – Ministerstvo financí připravuje novou daň z tabáku. Uvalit ji chce na nezpracované tabákové listy, které dosud nebyly – alespoň oficiálně – určeny ke kouření. Toho zneužívají pašeráci a černí výrobci. Cenu cigaret by nová daň, která platí třeba i na Slovensku nebo v Polsku, zvýšit neměla.

Resort financí chystá zákon, který by měl zabránit daňovým únikům u surového tabáku. Norma by jej zdanila stejně jako jemně řezaný tabák, z něhož si kuřáci balí cigarety, tedy sazbou 1 800 korun za kilogram. „Tato daň už funguje v Polsku nebo na Slovensku a naší snahou je zamezit přelévání tohoto nelegálního trhu od našich sousedů,“ vysvětlil mluvčí úřadu Michal Žurovec.

Podle Jitky Danielové, ředitelky odboru daní Generálního ředitelství cel, se nabytí účinnosti zákona předpokládá k 1. červenci 2015. „Cena cigaret jako takových by neměla stoupnout, protože toto opatření, pokud bude uvaleno, by mělo zasáhnout nelegální výrobce,“ doplnil Marek Fořt, senior manažer v daňovém a právním oddělení Deloitte ČR.

Celníci si stěžují, že při postihování daňových úniků u surového tabáku jim odpovídající legislativa chybí. „Majitel se vymlouvá na to, že tabák není používán ke kouření, ale pouze k dekorativním účelům,“ popisuje mluvčí Celního úřadu Pardubického kraje Tomáš Culek. Celníci pak musejí složitými laboratorními testy dokazovat, že surovinu lze ke kouření skutečně použít.

Škoda, která může kvůli nezdaněnému surovému tabáku vzniknout, není zanedbatelná. Jen za rok 2013 mohl podle Generálního ředitelství cel stát tratit 355 milionů. Například v Klášterci nad Orlicí skladuje Celní správa na 300 tun zabavené suroviny, což odpovídá daňovému úniku přes půl miliardy korun.

Ministerstvo zatím poslalo návrh pouze do vnitřního připomínkového řízení. Resort mimo jiné uvažuje o tom, že v rámci předlohy zavede registr osob, které se surovým tabákem obchodují. Podobně jako v případě alkoholu by státu platily vratnou kauci. „Je zvažováno zavedení kaucí, o jejich případné výši je však předčasné hovořit,“ potvrdil Žurovec.

V případě alkoholu jsou kauce dvě, odvozují se od velikosti podnikání. Odebere-li firma nejvýše 25 000 kontrolních pásek (kolků) ročně, zaplatí půl milionu. Při odebrání vyššího počtu pásek vzroste kauce na pět milionů. Opatření bylo zavedeno kvůli metanolové kauze a podnikatelé si stěžují, že přinutilo mnohé z nich ukončit podnikání (více zde).