Stovky korporací údajně využívají Lucembursko jako daňový ráj

Paříž/Brusel – Až 340 nadnárodních firem uzavřelo s Lucemburskem tajné dohody, aby mohly platit nižší daně. Patří mezi ně třeba Apple, Amazon, Ikea, Pepsi či Axa. Informovala o tom evropská média, která se odvolávají na dokumenty Mezinárodního sdružení investigativních novinářů (ICIJ) se sídlem ve Washingtonu.

Lucemburské dohody z let 2002 až 2010 představují podle ICIJ ztráty v objemu miliard eur. Organizace se v rámci půlročního vyšetřování nazvaném Luxembourg Leaks (Lucemburské úniky) dostala ke 28 tisícům stránek dokumentů. Ty podle novinářů dokazují, jak velké firmy využívají Lucembursko a jeho volnější daňové zákony k transferům zisků do této evropské země. Důvod? Jejich zisky tam nejsou vůbec nebo jen velmi málo zdaněny.

Zprávu převzala partnerská média ICIJ, mimo jiné francouzský deník Le Monde, britský The Guardian nebo německý Süddeutsche Zeitung. „Lucembursko uchovává své daňové smlouvy v tajnosti, nesděluje to svým evropským partnerům, přestože od těchto mezinárodních firem ví, že jejich strategií je vyhnout se daním,“ uvedl Le Monde. Firmy, jako je Verizon, AIG, Heinz či Crédit Agricole podle listu za tímto účelem otevírají v Lucembursku pobočky, holdingy a dokonce i centrály.

Horizont ČT24 k případu tzv. Luxembourg Leaks (zdroj: ČT24)

Lucemburský ministr financí Pierre Gramegna v říjnu obhajoval uzavírání podobných smluv; podle něj to patří k tradici země. „Zachování určité zákonné soutěživosti mezi státy v daňové oblasti je nezbytné,“ věří Gramegna.

Komise už lucemburské dohody vyšetřuje

Mluvčí Evropské komise Margaritas Schinas ujistil, že komise daňové dohody Lucemburska s nadnárodními firmami už vyšetřuje (čtěte víc). Mohlo by se jednat o porušení hospodářské soutěže a státní pomoc, která není v souladu s pravidly Evropské unie. Lucembursko přitom není jedinou zemí, která má kvůli daňovým dohodám problémy s Bruselem. Velké pozornosti se dostalo i smlouvám Irska se společností Apple (více zde).

Nová dánská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová už je prý v kontaktu s lucemburskou vládou. Poněkud paradoxně pochází z Lucemburska i její nový šéf – předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ten byl 19 let lucemburským premiérem. Jeho mluvčí slíbil, že Juncker do vyšetřování zasahovat nebude. „Všechny otázky související s vyšetřováním Evropské komise budou muset odpovědět kompetentní úřady lucemburského velkovévodství,“ sdělil Schinas.

Do kauzy už se vložili taky poslanci Evropského parlamentu, kteří od komise a jejího šéfa žádají vysvětlení situace a návrh opatření, která by měla daňovým únikům zamezit.