Britové dostali čas navíc. Doplatek mohou zaplatit do září 2015

Brusel - Velká Británie dostala novou lhůtu pro doplacení peněz do rozpočtu Evropské unie. Čas na to má až do září 2015, stejně jako další země, kterých se problém týká. K dohodě dospěli ministři financí unijní osmadvacítky na svém dnešním jednání. Český ministr financí Andrej Babiš však s výsledkem schůzky příliš spokojen není. Podle něj by Británie měla částku uhradit ihned stejně jako Česko v roce 2011. Londýn měl přitom částku 2,1 miliardy eur (bezmála 58 miliard Kč) zaplatit Bruselu původně už k 1. prosinci.

Dohodu ještě musí komise rozpracovat do konkrétní podoby, hotová by měla být na počátku příštího týdne. Konkrétní podrobnosti zatím nejsou známé, britský ministr financí George Osborne ale při odchodu z jednání prohlásil, že se Londýnu podařilo požadovanou částku snížit na polovinu, splatnou ve dvou splátkách až ve druhé polovině příštího roku. Jedná se podle něj o dohodu s Evropskou komisí.

  • George Osborne, britský ministr financí: „Srazili jsme ten účet na polovinu, odložili jsme jej, nebudeme platit úroky. A pokud v účtu bude chyba, dostaneme peníze zpět.“

Český ministr financí Andrej Babiš ale není s výsledkem příliš spokojen. „Nám se to stalo v roce 2011, kdy musela ČR okamžitě platit až pět miliard korun v termínu do prosince. A komise vůbec s námi nechtěla debatovat. Měl by být aplikován stejný princip,“ uvedl. Podle diplomatů přitom Osborne původně žádal roční odklad, tedy až do prosince 2015. 

Britský požadavek na splátkový kalendář je podle Babiše spíš odrazem vnitropolitického problému než toho, že by Británie reálně neměla peníze. Na druhé straně ČR předpokládá, že Evropská komise bude ke konci roku na splátkách za evropské fondy Praze dlužit asi 2,5 miliardy eur. Příjemci evropských peněz, hlasité dnes bylo například Polsko, proto chtějí také souběžně vyřešit i tuto problematiku.

Britský ministr financí George Osborne (vlevo) a evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovic
Zdroj: DPA/Wiktor Dabkowski

Výše částky, kterou také Londýn zpochybňuje, a způsob, jak jí bylo dosaženo, se přitom má řešit v nyní získaném čase. „Postižené“ země nyní budou moci peníze do příštího září splácet postupně po částech, není ale jasné, kolik splátek by to například mělo být. S podobným návrhem na bezúročné splátky přišlo před dnešním jednáním italské předsednictví po sérii kuloárních rozhovorů.

Cameron: Spor o náš doplatek bude velký problém

Britský premiér dnes ještě před schůzkou unijních ministrů financí uvedl, že pokud se spor o britský doplatek na jednání nevyřeší, bude to představovat velký problém. Cameron to řekl ve finských Helsinkách na fóru severských zemí, kde navíc zdůraznil, že dal jasně najevo, že Londýn částku v požadovaném termínu do 1. prosince nezaplatí a že její výši zcela odmítá.

  • David Cameron, britský premiér: „To jsou dva problémy, které jsem předložil k jednáním. Doufám, že je ECOFIN vyřeší… Pokud budou vyřešeny, tak to bude v pořádku, pokud ne, tak budeme mít očividně významný problém.“

Nedoplatek je důsledkem přehodnocení statistických podkladů o výkonu ekonomik členských zemí, které jsou k výpočtu výše příspěvku používány. Britského premiéra Camerona vysoká částka překvapila na posledním unijním summitu, kde na tiskové konferenci veřejně zaplatit odmítl. Platbu ale komise požadovala též po Nizozemsku a v menších částkách také od několika dalších zemí. Evropská komise připomněla, že se změnou metodiky výpočtu Londýn souhlasil a že věc je čistě technická.