Ruská centrální banka počítá se západními sankcemi do roku 2017

Moskva – Prudké zhoršení zaznamenal hospodářský výhled ruské centrální banky, podle které v příštím roce dojde ke stagnaci ekonomiky a hospodářskému růstu pouze 0,1 % místo původně předpokládaného jednoho procenta. Důvodem je vliv ukrajinské krize a klesající cena ropy. Vladimír Putin zároveň oznámil, že Moskva nebude provádět žádné nouzové kroky v reakci na pokles hodnoty rublu.

Ruská centrální banka aktualizovala svůj tříletý strategický plán, který zveřejnila v září. Tehdy se počítalo s růstem ruské ekonomiky v roce 2015 o jedno procento a v roce 2016 dokonce o 1,8 až 2 %. V aktuální prognóze se předpokládá růst HDP jen o 0,1 %.

Stav ruské ekonomiky ale zásadně ovlivnila ukrajinská krize nebo propad cen ropy, jejíž těžba a vývoz tvoří páteřní odvětví tamní ekonomiky. Centrální banka zároveň zohledňuje platnost protiruských sankcí, které západní země nastavily v reakci na ukrajinskou krizi. Výhled počítá s tím, že ekonomické sankce budou platit do konce roku 2017.

Rubl na úbytě

Ruský prezident Vladimír Putin, který se účastní summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Pekingu, prohlásil, že Moskva nebude v souvislosti s hodnotou ruského rublu provádět kapitálové kontroly ani jiné nouzové kroky. Rubl během letošního roku klesl vůči dolaru o třicet procent své původní hodnoty.

Pro pokles rublu nejsou podle Putina žádné fundamentální ekonomické důvody a doufá, že spekulace proti ruské měně brzy skončí. I rubl je přitom ovlivňován aspekty, které zhoršují výhled ruské ekonomiky, tedy západní sankce a klesající cena ropy na světových trzích. Ruská centrální banka už v minulém týdnu omezila rozsah svých intervencí na podporu rublu.

Ruská banka a rubl

V minulých týdnech ruská centrální banka kvůli podpoře rublu prodávala až 2,5 miliardy dolarů denně. Zasahovala v momentech, kdy se kurz blížil okraji cílového pásma pro rubl. V minulém týdnu se omezení podpory projevilo denním limitem pro intervenci, který byl stanoven na 350 milionů dolarů. Dnes centrální banka rozhodla, že mezní denní hodnoty pro pohyb rublu již nebude určovat.

Ekonomice i ruské národní měně by měli pomoci noví obchodní partneři, které Moskva hledá na probíhajícím summitu APEC. Už včera uzavřelo Rusko dohodu s Čínou o dodávkách plynu o celkovém ročním objemu 30 miliard krychlových metrů. Šéf podniku Gazprom uvedl, že by smlouva s Čínou měla znamenat celkově větší dodávky, než kolik plynu míří do Evropy. „Chceme, abyste přišli a měli úspěch,“ řekl Putin podle AP podnikatelům z Číny či Japonska. Pomoci má zjednodušení regulace investic či daňových parametrů.