Šéf Drážní inspekce píše Prachařovi. Nechce být odvolán

Praha – Šéf Drážní inspekce Roman Šigut napsal ministru dopravy Antonínu Prachařovi (ANO) dopis, kterým si chce vyjasnit situaci kolem spekulací o svém odvolání z funkce a kde také upozorňuje na údajně nezákonné postupy ministerských kontrolorů. Odborové sdružení Drážní inspekce se v otevřeném dopise premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) za Šiguta postavilo. Kritizuje kroky Prachařova ministerstva a varuje před podceněním bezpečnosti na drahách. Na místo Šiguta podle serveru Lidovky.cz míří bývalý šéf ČD Cargo Oldřich Mazánek.

V dopise, který ČTK poskytl mluvčí inspekce Martin Drápal, Šigut píše, že se doslechl o svém údajném odvolání a zároveň také upozorňuje na to, že ministerská kontrola ještě nebyla ukončena. „Mám velký osobní problém být odvolán za něco, co se nestalo, bez toho, aniž bych dostal jakoukoliv příležitost se k tomu vyjádřit,“ uvedl v dopise Prachařovi s tím, že ministr mohl dostat nepravdivé informace od svých podřízených.

Dnes byla nicméně na webu ministerstva zveřejněna tisková zpráva informující o tom, že kontrola na inspekci zjistila „vážná pochybení“. Ta nejzávažnější z nich údajně „mohou vést k půlmilionové pokutě a dalším právním krokům z důvodu závažných porušení povinností výkonu funkce vedení podřízené organizace“. Státní organizace si musí uvědomit, že veřejné rozpočty „nejsou dojnou krávou pro trafikanty“, cituje ministra Prachaře tisková zpráva.

Roman Šigut

„Co se týče hospodaření, dám ruku do ohně – nic negativního se tady neděje.“

Na druhou stranu Drápal má prý důkazy, podle kterých ministerská kontrolní skupina odmítala plnit své povinnosti a porušovala zákon. Inspekce nyní zpracovává námitky ke kontrolnímu protokolu a chce je zveřejnit po jejich odeslání ministerstvu. Lhůtu pro námitky má do 18. listopadu.

Podle mluvčího inspekce Šigut dokonce připravuje trestní oznámení za zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvu.

Křeslo po Šigutovi prý přijal exšéf ČD Cargo Mazánek

„Místo šéfa Drážní inspekce slíbil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) jako náplast bývalému předsedovi představenstva (ČD Cargo) Oldřichu Mazánkovi, jehož odvolání ministr prosadil koncem minulého měsíce,“ řekl Šigut. K jeho odvolání by šéf dopravního resortu potřeboval souhlas vlády. Právě na její středečním zasedání by měl proto přinést materiál s výsledky kontroly, dodal. Mazánek Prachařovu nabídku podle serveru Lidovky.cz už přijal. Ministr řekl, že ještě není pevně rozhodnutý ve středu vládě návrh na odvolání Šiguta předložit. „Ještě si to rozmyslím, ve standardní části programu to uvedeno není,“ řekl.

Za šéfa inspekce se dnes v otevřeném dopise premiérovi Sobotkovi postavilo Odborové sdružení Drážní inspekce a uvedlo, že odvolání Šiguta by znamenalo destabilizaci celého úřadu. Ministerstvo dopravy podle odborářů špatně komunikuje s podřízenými organizacemi a nedostatečně řeší rozpor české legislativy s evropskou směrnicí, podle níž by inspekční orgán na dráze měl být nezávislý.

Včera byl ministrem Pracahřem odvolán šéf Českých drah Daniel Kurucz, podle kterého prý resort nerespektoval, že ČD nejsou státní organizace, a tím pádem nespadají pod přímé vedení ministerstva. Podle ministra Prachaře stály mezi ním a ředitelem Kuruczem tři nevyjasněné věci – nepředložení dozorčí radě strategie po letošním auditu, dlouhodobě neřešené developerské projekty, hlavně Masaryk Station, a nakonec záležitost kolem posudku při oceňování nádraží na převod na Správu železniční dopravní cesty.