Šmejdi se schovávají za internet

Praha – Podvodníci, kteří nabízejí seniorům zboží a nevýhodné smlouvy, se k nim stále častěji dostávají prostřednictvím internetu. Starší lidi kontaktují pomocí inzerátů, nevyžádaných e-mailů a sociálních sítí. Podle Šárky Soudkové z Národního centra bezpečnějšího internetu obdržely elektronickou poštu od podvodníka v tomto roce tři čtvrtiny Čechů. Rozmáhá se prý také citové vydírání.

Podle Soudkové se internetové nabídky týkají předraženého zboží a smlouvy se uzavírají často telefonicky pod nátlakem. Míra citového vydírání narůstá především prostřednictvím seznamek a sociálních sítí. Podvodníci pod smyšlenou identitou navážou s obětí důvěrný vztah a pak se snaží například vylákat peníze na léčbu vážné nemoci.

Podle neziskové organizace Život 90, která poskytuje služby a pomoc seniorům, jsou terčem podvodu ročně tisíce seniorů a jejich počet prý strmě roste. Ředitel společnosti Jan Lorman uvedl, že zhruba každý druhý senior používá e-mail a pravidelně hledá informace na internetu. „Praktiky on-line šmejdů jsou velmi důmyslné a kromě nabídky předraženého zboží je ohrožují předlužením, citovým vydíráním či zcizením osobního majetku včetně vytunelováním bankovních účtů,“ dodala Soudková.

  • Označení „šmejdi“ se dostalo do podvědomí lidí prostřednictvím filmového dokumentu se stejným názvem od režisérky Sylvie Dymákové z roku 2013, která snímkem upozornila na nekalé praktiky společností pořádajících předváděcí akce zboží pro seniory.

Organizovaný zločin na síti

Podvodné aktivity na seznamkách údajně spadají pod organizovaný zločin. Ministerstvo vnitra před vzrůstající elektronickou kriminalitou varuje v koncepci pro boj s organizovaným zločinem, kterou ve středu schválila vláda. Soudková uvedla, že na českém internetu působí například nigerijské gangy.

I tak ale tradiční předváděčky nekončí, podvodníci pouze změnili taktiku a postupně se přesouvají na internet. Odborníci radí, aby lidé nereagovali na nevyžádané nabídky a rozhodně neuzavírali žádné smlouvy telefonicky. Ústní smlouvy jsou podle nich velmi nebezpečné, protože souhlas může být vynucený a kupující nemusí ve skutečnosti sám za sebe souhlasit.

Problém podle odborníků také spočívá v tom, že se podvedení senioři často stydí s okradením svěřit i svým blízkým. Lorman uvedl, že se lze obrátit na telefonní linku 800 157 157 a prevenci se věnuje také web www.digitalnigramotnost.cz.

Situaci podle všeho neusnadňují ani starší a méně zabezpečné počítače, které senioři často dědí po svých dětech a vnoučatech. Soudková k zabezpečení počítačů radí, aby senioři hlídali aktualizaci ochranných programů, kterými nejsou jen antiviry, ale také software zaměřený na nevyžádanou poštu a podvodné webové stránky. Důležitá jsou podle ní také bezpečná hesla, která by neměla být jednoduchá a uživatel by měl pro každý účet používat jinou šifru.

ČTÚ školí seniory, jak se vyznat ve smlouvách operátorů

Český telekomunikační úřad se rozhodl seniorům osvětlit realitu smluvních vztahů s operátory. Rozjel pro ně bezplatné jednodenní semináře, které je mají naučit, jak se ve smluvních vztazích chovat. „Z praxe je vidět, že tyto skupiny jsou ve vztahu k poskytovatelům telekomunikačních služeb v oslabeném postavení,“ uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák. Semináře se konají zatím v Praze, ale postupně se rozšíří po celé České republice. Účastníci se mají například naučit, jak reklamovat vyúčtování služeb operátora.