V Itálii demonstrovali proti snazšímu propouštění zaměstnanců

Řím – V Itálii pokračovaly demonstrace proti reformě pracovního práva. V případě jejího přijetí by se oslabila pozice zaměstnanců, kteří by mohli být snadněji propuštěni a měli by omezenou ochranu v prvních letech zaměstnání.

Masové demonstrace zasáhly Itálii už koncem října a další budou pokračovat. Dnes nepokoje a stávky zasáhly dvacet pět italských měst včetně Říma, Milána a Turína. Protesty ovlivnily městskou dopravu, zaměstnanci veřejné dopravy stávkovali v hlavním městě i Miláně, velká část nespokojených se ozvala v ocelárenském a strojírenském průmyslu. Cílem je zastavit reformu pracovního práva, kterou připravuje vláda. Premiér Matteo Renzi chce prostřednictvím nové podoby podpořit pružnost trhu práce a tím povzbudit hospodářství. Podle protestujících ale bude nevýhodné, že by zaměstnavatelé mohli snadněji propouštět a podřízení by byli bezbrannější v prvních letech svého zaměstnání.

V Římě se demonstranti zaměřili na budovu ministerstva hospodářství, házeli po ní vejce a dělobuchy. Na Koloseu se jim podařilo vyvěsit transparent s nápisem „Nechceme reformu pracovního práva a privatizaci veřejných služeb“. Během střetu v Miláně použily policejní síly slzný plyn, když se řady protestujících pokusily prolomit policejní kordon. V reakci na to začali na policisty házet kameny a lahve. Tři policisté byli přitom podle úřadů lehce zraněni, další zranění byla hlášena z Padovy.

Proti záměru vlády se staví i odbory, který vytvářejí tlak na premiéra. Chtějí prosadit naopak posílení právní ochrany zaměstnanců. Požadují také zvýšení mezd. Pokud neuspějí, generální stávka je vyhlášena na pátého prosince.

V Itálii dosahuje nezaměstnanost 13 %, přičemž 43 % z toho tvoří mladí lidé.