Vlaky zdarma mají na Slovensku úspěch, využilo je skoro padesát tisíc lidí

Bratislava – Zavedení bezplatného cestování vlakem pro děti, studenty a důchodce na Slovensku veřejnost zaujalo. V pondělí, kdy toto opatření vstoupilo v platnost, státní železniční dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vydal pasažérům 48 000 jízdenek na cestování zdarma. To odpovídá téměř polovině z celkového počtu jízdenek, které dopravce v ten den vystavil.

V pondělí byl i na Slovensku svátek, mnoho Slováků proto využilo prodloužený víkend k návštěvě rodiny nebo výletu. Sedmdesát procent „jízdenek zdarma“ si vyžádali studenti.

Cestovat vlakem zadarmo mohou v zemi nejen Slováci, ale i občané celé Evropské unie. Cestující, kteří splňují kritéria pro bezplatnou přepravu, se až na výjimky musejí registrovat u ZSSK. Ve vlaku se pak prokážou zvláštní jízdenkou, která u dálkových spojů platí pouze na vybraný vlak. ZSSK neuvedla, zda o průkaz na bezplatnou dopravu už začali žádat také Češi.

Dopravce počítal s přívalem cestujících a vlaky posílil

Zavedení bezplatného cestování vlakem provázely podle slovenských médií fronty u pokladen na železničních nádražích, vlaková doprava v zemi ale nezkolabovala. ZSSK už dříve uvedla, že navýší kapacitu stávajících vlakových spojů o 12 000 míst, což odpovídá v průměru zhruba desetině počtu cestujících, kteří denně využijí služeb ZSSK. V prosinci pak k stávajícím více než 1400 spojům společnost přidá do grafikonu dalších 103 vlaků.

Platícím cestujícím, kteří si zakoupí jízdenku v hodnotě alespoň deset eur (276 korun), tedy na minimální vzdálenost zhruba 200 kilometrů, ZSSK začala od pondělí vydávat místenky v hodnotě jednoho eura zdarma.

Na pětimilionovém Slovensku výhoda cestování vlakem zdarma platí pro zhruba polovinu obyvatel.