VZP ruší ozdravné pobyty pro děti, miliony platila za neexistující nemocné

Praha – Léčebně-ozdravné pobyty pro děti nazvané Mořský koník, které pořádá Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ve spolupráci s cestovními kancelářemi, končí. Zatím byly zrušeny zájezdy k Jaderskému moři do Chorvatska, VZP má ale v plánu zkrátit platnost čtyřleté smlouvy i s firmou, která vozí děti do Řecka k Egejskému moři. Pojišťovna začne přispívat na ozdravné pobyty přímo jednotlivým dětem. Na rok 2015 počítá VZP s nárůstem příjmů v základní fondu.

VZP tímto krokem podle ředitele pojišťovny Zdeňka Kabátka reaguje na mediální zpochybňování programu i na jeho kritiku od některých členů správní rady. Na zrušení výhodného byznysu pro cestovní kanceláře upozornil už minulý týden Zdravotnický deník.

Mořský koník funguje od roku 1994 a za tu dobu s ním jelo k moři přes 100 tisíc dětí. V lednu 2011, ještě za minulého ředitele Pavla Horáka, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad, že VZP platila léčení u moře i neexistujícím dětem. Za neobsazená místa vydala celkem 24 milionů korun, z peněz na projekt se hradily i „inspekční“ cesty, na něž se k moři vydalo celé tehdejší vedení VZP.

„Nechal jsem provést právní analýzy a po zralé úvaze jsem minulý týden dospěl k názoru, že správnou cestou je přímý příspěvek našim klientům bez partnera jako třetí strany. Chtěl bych směřovat VZP k tomu, aby veškeré benefity v rámci preventivních programů i mimo rámec úhrad zdravotních služeb směřovaly přímo za klientem,“ uvedl Kabátek.

VZP v roce 2015

Hospodaření základního fondu VZP je s ohledem na zdravotně pojistný plán na příští rok nastavené směrem k vyrovnanosti. U příjmů se počítá s nárůstem o 2,7 procenta na 152,79 miliardy. Výdaje dosáhnou stejné úrovně, takže oproti letošnímu roku vzrostou o 2,2 procenta. Saldo celkových příjmů a nákladů má být kladné 300 milionů korun. VZP také začne znovu naplňovat rezervní fond, který byl od roku 2011 vyčerpaný.

Jednu miliardu pojišťovna ušetří díky snížení DPH u léků z 15 % sazby na 10 %. Víc financí si ale vynutí zrušení regulačních poplatků v ambulancích a lékárnách. Plán VZP počítá s kompenzací ve výši 900 milionů pro ambulance a 490 milionů korun pro lékárny.

Ředitel by zároveň se zrušením Mořského koníka rád vytvořil úplně nový koncept. „Chceme jít cestou podpory našich klientů, kteří si budou sami volit, jaký ozdravný pobyt chtějí čerpat. Odstraní se tak veškeré pochyby, byť jsou podle mého názoru hodně liché, o tom, že ten či onen má nějaký benefit,“ vysvětlil. Vedle toho má v plánu také zpracování metodiky, co je to ozdravný pobyt, v jaké době, za jakých podmínek a za jakou cenu může být příspěvek čerpán. Přejít výhradně na formu příspěvků by Kabátek chtěl od roku 2016.

Mořský koník je program pro děti od 6 do 17 let, které se léčí s lupénkou, rozsáhlým atopickým ekzémem, chronickým onemocněním dolních cest dýchacích, astmatem, alergickou rýmou způsobenou pylem a dalšími onemocněními, na něž zabírá přímořská léčba.

Pokud má někdo stále zájem poslat dítě k moři s Mořským koníkem, zbývá mu pobyt v Řecku u Egejského moře, jehož pořádání získala v soutěži společnost Kovo Tour na další čtyři roky, doplnil mluvčí VZP Oldřich Tichý. Dodal zároveň, že ke konci zájezdů do Chorvatska přispěl i fakt, že do loňské soutěže o pořádání těchto pobytů se přihlásila jen jedna společnost. Ze zákona o veřejných zakázkách bylo výběrové řízení pro účast jediného zájemce zrušeno, a letos tak děti k Jadranu už nejely. Přestože bylo vypsáno výběrové řízení i pro příští rok, ředitel Kabátek ho minulý týden zrušil.