Stavební firmy čekají růst přes tři procenta, pomůžou státní zakázky

Praha – Stavební sektor by měl v příštím roce růst zhruba o tři procenta, očekávají ředitelé stavebních firem. Vyplývá to z analýzy společností CEEC Research a KPMG, kterou autoři představili na setkání s představiteli státu a stavebních firem. Firmy specializující se na výstavbu silnic a železnic však očekávají více než pětiprocentní růst. To souvisí s vyšším objemem veřejných zakázek.

„Hodnota veřejných zakázek zadaných v lednu až říjnu 2014 činila 93,4 miliardy korun a meziročně vzrostla o 20,5 procenta, což představuje velice silný investiční impuls ze strany veřejného sektoru do stavebnictví. Probíhající výběrová řízení na další stavební zakázky navíc ukazují na potenciální další příliv nové práce pro stavební firmy,“ prohlásil ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek. Firmy, které staví nebo rekonstruují budovy, predikují růst jen o 2,6 procenta.  

  • "Do státního fondu dopravní infrastruktury půjde o 20 miliard víc, takže to je až 94 miliard," říká ministr financí Andrej Babiš (ANO). 

Lepší vyhlídky sektoru ovlivňuje také očekávané oživování celé české ekonomiky. „Vývoj stavebnictví je úzce spjatý s vývojem ekonomiky jako celku. Kromě očekávaného růstu ekonomiky, který pohání soukromou poptávku, se do vývoje stavební výroby pozitivně projevují zvýšené výdaje ze strany veřejného sektoru,“ podotkl partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti ve společnosti KPMG Česká republika Pavel Kliment.  

Stavaři očekávají nárůst tržeb v příštím roce o téměř pět procent (4,7 procenta). Nejoptimističtější jsou velké společnosti. Jejich ředitelé predikují zvýšení tržeb v porovnání s letošním rokem o 6,2 procenta. U malých firem bude růst menší, a to o 4,1 procentního bodu oproti stavebním gigantům. V pozemním stavitelství předpokládají zvýšení tržeb o 4,5 procenta. Společnosti podnikající v oboru inženýrských staveb mluví o růstu o 5,3 procenta.  

Pozvolný růst v sektoru by měl pokračovat i v roce 2016, a to o 3,7 procenta. Podle ředitelů stavebních firem však nepůjde o žádné extrémní zlepšení navzdory avizované proinvestiční politice vlády. Množství peněz připravených v rozpočtech na výstavbu a rekonstrukce totiž podle předních představitelů stavebního sektoru převyšuje připravené projekty. Existuje proto riziko, že se finance nepodaří ani vyčerpat.  

Stavebnictví patří k oborům, které nejvíce zasáhla nedávná ekonomická krize. Stavaři od roku 2008 přišli o 443 miliard korun, což je obrat za jeden rok. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru přišlo až 50 tisíc lidí.

Stabilizující se stavební průmysl ale můžou ohrozit ztrátové zakázky z předchozích let. U velkých firem se jedná asi o 40 miliard, to znamená, že tvoří až 22 % celkového objemu jejich zakázek. A následky krize se projevují i jinými způsoby. "My teď bojujeme s tím, že ty ceny stavebních prací jsou hrozně nízko a udržujou ty firmy živořit jen tak lehce nad vodou," vysvětluje obchodní ředitel Průmstavu Milan Valenta. Od oživení trhu si tak řada stavařů slibuje také narovnání cen. Celá třetina z nich pak plánuje přijímat nové zaměstnance. 

Jaký bude další vývoj ve stavebnictví, záleží také na komunikaci se současnými vládními politiky, kterou Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR, označuje za světlo na konci tunelu. „Nominaci Dana Ťoka vnímám pozitivně, je to člověk, který má bezesporu nezpochybnitelné manažerské zkušenosti a kvalifikaci z pohledu řízení takového rezortu, jako je ministerstvo dopravy, rezortu, který je v personálním rozvalu,“ dodává.