Nízké úrokové sazby mohou pojišťovnám způsobit problémy

Frankfurt nad Mohanem – Evropský regulační úřad EIOPA provedl zátěžové zkoušky u 60 pojišťovacích skupin a 107 individuálních pojišťoven v Evropě. Téměř čtvrtině z nich má v horizontu osmi až jedenácti let hrozit, že nebudou schopny pokrýt nároky pojištěnců. Příčinou jsou mimořádně nízké úrokové sazby, které způsobují i nízké výnosy z bezpečných investic.

„Pokračování současné situace nízkých výnosů by mohlo vést k tomu, že některé pojišťovny by měly za 8–11 let problémy s plněním závazků vůči svým pojištěncům,“ uvedla EIOPA. Tento evropský regulátor sedm měsíců zkoumal, jak si evropské pojišťovny povedou v případě ekonomických potíží na finančních trzích. Zajímal se právě o výši kapitálových rezerv, z nichž by se vyplácely nároky pojištěnců, a uplatňoval na ně různá kritéria. Ve 24 procentech případů firmy testem neprošly.

Jejich jména úřad nezveřejnil, jsou však varováním pro všechny pojišťovací domy, kterých se základní úroková sazba stanovená Evropskou centrální bankou na nulovou úroveň týká. Agentura Reuters citovala analytiky pojišťovacího odvětví a podle nich by mezi organizace s nedostatečnou připraveností neměly patřit velké společnosti jako Allianz, Axa nebo Generali. Více ohroženy jsou menší pojišťovny, které měly potíže projít scénářem „dvojitého úderu“, kdy klesají ceny investičních aktiv a zároveň roste hodnota budoucích závazků. Z českých institucí byly v testu zařazeny Česká spořitelna, Komerční pojišťovna nebo Kooperativa.

Politika Evropské centrální banky, která stanovila svou základní úrokovou sazbu na rekordní minimum 0,05 procenta a měnovou politiku uvolňuje nákupem dluhopisů, má negativní vliv na výši výnosů z relativně bezpečných investic, na které pojišťovny používají vybrané pojistné. Většinou pro tyto účely vybírají státní dluhopisy a obligace kryté nemovitostmi a dalšími aktivy. Nemohou tudíž dostatečně posilovat kapitál.