Nejvyšší ekonomickou přidanou hodnotu měla loni RWE Supply & Trading CZ

Praha – Konečný žebříček firem podle tvorby ekonomické přidané hodnoty za loňský rok v čele s RWE Supply & Trading CZ zveřejnila společnost Bisnode. Z prvního místa tak člen skupiny RWE odsunul vícenásobného vítěze z minula Škodu Auto. Na třetím místě se drží Hyundai Motor Manufacturing Czech.

Člen skupiny RWE a obchodník s plynem a elektřinou se kromě nejlepších výsledků může pochlubit i označením skokan roku, v minulosti totiž na prvních místech zdaleka nefiguroval. Za rok 2013 bylo sledováno více než 53 tisíc podnikatelských subjektů. V rámci stovky nejúspěšnějších firem podle ekonomické přidané hodnoty (EVA) se nejčastěji dařilo podnikům ve zpracovatelském průmyslu (55 ze 100) a energetiky (15 ze 100). „S využitím letitého hodnocení tuzemských firem podle EVA lze vysledovat, že vítězové nejčastěji podnikají v energetice, zpracovatelském průmyslu, dopravě a skladování a dále informačních a komunikačních službách,“ řekl analytik Bisnode Michal Řičař.

Ekonomická přidaná hodnota, která je pro úspěch v žebříčku zásadní, se myslí nejenom ve vztahu ke společnosti samotné, ale také směrem k jejím akcionářům a věřitelům, zda svým vlastníkům vytvářejí hodnotu, nebo jestli ji ničí. Pozitivní zprávou pro českou ekonomiku je zjištění, že v souhrnu tento ukazatel již druhým rokem zásadně roste, což značí zlepšení kondice tuzemského hospodářství. V porovnání s reálným počtem firem v ekonomice a zastoupení v žebříčku je na tom špatně stavebnictví. „Je s možnostmi vygenerovat ekonomickou přidanou hodnotu nejhorším sektorem,“ doplnil Řičař.

Společnost Bisnode zjišťuje také relativní ekonomickou přidanou hodnotu, která porovnává společnosti bez ohledu na jejich velikost, objem kapitálu nebo rizikovost. V tomto žebříčku tak vedou Play games, Penta Investments a organizační složka Swiss International Air Lines AG.

Deset nejúspěšnějších firem podle žebříčku

RWE Supply & Trading CZ
Škoda Auto
Hyunday Motor Manufacturing Czech
Continental HT Tyres
T-Mobile ČR
E.ON Distribuce
Elektrárna Počerady
Continental výroba pneumatik
ČEZ Prodej
Plzeňský Prazdroj