Je South Stream mrtev? Podle komise budou jednání pokračovat

Brusel - Evropská komise bude příští týden v úterý pokračovat v jednáních o plánovaném plynovodu South Stream, i když Rusko tvrdí, že projekt byl ukončen. Rusko v pondělí oznámilo konec plánované výstavby plynovodu South Stream, který měl od příštího roku dopravovat ruský plyn do střední Evropy, aniž by křižoval území Ukrajiny. „Evropská komise již uspořádala několik setkání, jejichž cílem bylo hledat řešení tohoto projektu, které by bylo plně v souladu s unijní legislativou,“ uvedl ve svém prohlášení místopředseda Evropské komise Slovák Maroš Šefčovič, který má na starosti problematiku energetiky.

Evropská komise: Jednání kolem South Streamu budou pokračovat (zdroj: ČT24)

Další setkání, které se plánuje na 9. prosince, se bude konat, uvedl zároveň Šefčovič, podle něhož je bezpečnost dodávek „v neustále se měnících podmínkách v energetice“ nejvyšší prioritou.

South Stream měl ruský plyn dovést do střední Evropy přes Černé moře a Balkán, aniž by procházel přes ukrajinské území. Maďarsko, Rakousko, Srbsko či Bulharsko South Stream vnímaly jako způsob, jak zajistit dodávky plynu v případě narušení tranzitu přes Ukrajinu, což už Evropa opakovaně zažila před osmi a pěti lety.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že Moskva není s to realizovat výstavbu plynovodu bez bulharského souhlasu. Podle šéfa ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexeje Millera je projekt za 40 miliard dolarů (téměř 885 miliard Kč) mrtev. Další místopředsedkyně Evropské komise Kristalina Georgievová dnes prohlásila, že rozhodnutí Ruska opustit projekt potvrzuje, že EU musí diverzifikovat zdroje dodávek.

Rakousko se podle svého ministra hospodářství domnívá, že projekt je mrtev. Potřebuje ale podrobnější informace a oficiální potvrzení, prohlásil dnes Reinhold Mitterlehner, podle něhož vláda zatím informace o údajném konci projektu získávala jen z médií. Dodávky plynu to podle něj nezasahuje. Šlo totiž o budoucí projekt a dopad by byl vidět až za několik let, řekl ministr poté, co se rakouská energetická skupina OMV letos dohodla s Gazpromem na prodloužení potrubí do Rakouska.

Zaorálek: South Stream by snížil význam Česka a Slovenska

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ukončení projektu South Stream vítá. „V našem zájmu to nebylo. Nám připadalo, že to je zbytečný projekt, nevedl k tomu, že bychom se dostali k novým zdrojům nerostných surovin,“ vysvětlil dnes novinářům v Bruselu. Plánovaný plynovod byl nejen drahý, ale navíc hrozil snížit význam České republiky i Slovenska jako tranzitních zemí. „To je něco, co vám dodává strategického významu, je to určitá výhoda,“ připomněl.