Bankrotů firem bylo v listopadu nejméně v historii

Praha - Letos v listopadu bylo v Česku vyhlášeno 61 bankrotů obchodních společností, což je nejnižší počet za jeden měsíc od účinnosti insolvenčního zákona v lednu 2008. Proti říjnu jejich počet klesl o 31. Naopak bankrotů fyzických osob podnikatelů bylo v listopadu vyhlášeno rekordních 755, což je o 76 více než v předchozím měsíci. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF Czech Credit Bureau.

Z celkového počtu bankrotů fyzických osob podnikatelů jich 697 mělo formu oddlužení. Počet skutečných bankrotů fyzických osob podnikatelů se tak meziměsíčně snížil. Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 1 230 bankrotů obchodních společností, což je meziroční pokles o devět procent. V témže období bylo vyhlášeno 7 501 bankrotů fyzických osob podnikatelů, tedy proti stejnému období loni o 77 procent více.

V listopadu podali věřitelé 175 návrhů na bankrot obchodních společností, o 15 návrhů méně než v říjnu. Na fyzické osoby podnikatele bylo podáno 942 návrhů na bankrot, což je meziměsíčně o 79 návrhů méně.

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo vyhlášeno v odvětví služeb (21 bankrotů) a obchodu (19 bankrotů). Na tato dvě odvětví připadly dvě třetiny bankrotů vyhlášených v listopadu. „Meziročně se počty bankrotů obchodních společností snížily ve všech hlavních odvětvích, výjimkou bylo jen stavebnictví s růstem o jedno procento. Největší pokles zaznamenalo odvětví zpracovatelského průmyslu,“ uvedla analytička CRIF - Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo vyhlášeno v Praze (22 bankrotů) a v Jihomoravském kraji (sedm bankrotů). Nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů bylo v listopadu vyhlášeno v Jihočeském kraji (106 bankrotů) a v Ústeckém kraji (97). Nejméně bankrotů fyzických osob podnikatelů bylo vyhlášeno ve Zlínském kraji (11 bankrotů) a v Praze (23).

Insolvenční zákon existuje od ledna 2008, měl však pro obchodní společnosti a podnikatele předchůdce v podobě zákona o konkurzu a vyrovnání z roku 1991.