Po půlroce se ruské plynovody na Ukrajinu znovu spustily

Kyjev – Ukrajina se po šesti měsících dočkala opětovných dodávek zemního plynu z Ruska. Moskva tak zareagovala na splátku z minulého týdne, kdy si Ukrajina poprvé od června předplatila měsíční přísun plynu. Zaplatila v přepočtu 8,5 miliardy korun. Rusko dodávky zastavilo za vleklé politické krize mezi oběma státy v polovině roku, a to kvůli sporům o ceny a nezaplacené účty.

Na Ukrajinu už zase proudí plyn (zdroj: ČT24)

Rusko v polovině června kvůli sporům o ceny a nezaplacené účty zastavilo Ukrajině dodávky plynu. Koncem října se obě země za asistence Evropské komise dohodly na podmínkách prozatímního obnovení dodávek v zimních měsících. Kyjev si ale podle dohody musí dodávky předplatit.

Ukrajinská společnost Naftogaz již v pátek uvedla, že příslušnou částku za prosinec Gazpromu poslala. Dnes už mluvčí ukrajinského monopolu pro přepravu plynu Ukrtransgaz opětovné dodávky definitivně potvrdil.  „Ukrajina začala dostávat ruský plyn. Objem importu se pohybuje kolem 43,5 milionu krychlových metrů denně,“ řekl mluvčí. V pondělí přitom Ukrtransgaz informoval, že dodávky by měly být obnoveny až ve čtvrtek.

Ukrajina podle tamního ministra energetiky Volodymyra Demčyšyna v současné době spotřebovává přes 200 milionů krychlových metrů plynu denně. Z toho zhruba 55 milionů doposud pokrývala domácí těžbou, 120 milionů čerpáním ze zásobníků a zbytek takzvanými zpětnými dodávkami ze sousedních zemí Evropské unie.

Plynovod
Zdroj: ČT24/ITAR-TASS

Spor hrozil nejen energetickou krizí na samotné Ukrajině, ale ohrožoval i dodávky strategické suroviny pro evropské spotřebitele. Ti se obávali, že Ukrajinci budou dodávky pro Evropu odčerpávat.

Cena plynu vytvářela napětí mezi Ukrajinou a Ruskem už dříve. Gazprom ji krátce po převratu, jenž koncem února zbavil moci prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, skokově zvýšil na 485 dolarů za tisíc krychlových metrů. Za vlády Janukovyče přitom Rusko účtovalo Ukrajincům 268 dolarů.

Alespoň částečný pokrok přinesla jednání na konci září, kdy se Moskva s Kyjevem dohodly na zaplacení části dluhu ve výši přes 3 miliardy dolarů (čtěte víc). Minulý týden Rusko pak poskytlo Ukrajině slevu 100 dolarů na každých tisíc krychlových metrů plynu, cena tak dosahuje částky 385 dolarů.